%27We+vergelijken+onze+prestaties+met+die+van+anderen%27
Interview
© ZLTO

'We vergelijken onze prestaties met die van anderen'

Melkveehouder Wil Maas uit Eersel werkt al vier jaar met de Kringloopwijzer. 'Het is niet veel gedoe om het in te vullen. De meeste tijd zit in het interpreteren van de gegevens.'

Mariska Bloemberg-van der HulstInterview
Waarom bent u er destijds mee begonnen?
'Ik ben geïnteresseerd in het sluiten van kringlopen. Bovendien wil ik ons bedrijf saldotechnisch verder optimaliseren. We hebben 90 koeien die jaarlijks gemiddeld 9.500 kilo melk geven, 45 stuks jongvee en 35 hectare grond.'

Kost het invullen veel tijd?
'Nee, dat is niet zo veel gedoe. Zeker niet als je een beetje handig bent met computers. Het meeste werk zit in het interpreteren van de gegevens. Er rollen veel data uit de Kringloopwijzer. Het is best lastig om knoppen te vinden waaraan je kunt draaien.'

Krijgt u begeleiding?
'Ja, ik draai mee in het programma OPTIcow van de ZLTO. Daarmee kunnen we onze eigen prestaties vergelijken met die van andere boeren. Het is belangrijk om regelmatig stil te staan bij de mineralenstromen op het bedrijf en die te vertalen in praktische boerentaal.
'We weten nu bijvoorbeeld dat 28 procent van alle stikstof die bij onze koeien naar binnen gaat, wordt omgezet in melk en vlees. De rest belandt in mest.
'Hoe minder stikstof er in de koeien komt, hoe minder kosten en hoe meer opbrengsten.'
Bent u bewuster gaan boeren?
'We hebben de beweidingsstrategie onder de loep genomen. We proberen zo veel mogelijk ruwvoer van eigen land te halen. Als dat tegenzit, sturen we bij. Verder bevestigde de Kringloopwijzer dat we goed scoren op aantallen jongvee. We hebben vijf stuks jongvee per tien melkkoeien. Daarnaast hebben we een hoog aandeel maïs in het rantsoen. Dat is gunstig in vergelijking met gras, want de stikstof- en fosfaatgehaltes in maïs zijn lager.'

Hoe scoort uw bedrijf op fosfaatefficiëntie?
'We hebben een fosfaatoverschot. Dat komt onder meer door het hoge fosfaatgehalte in het ruwvoer. Toch blijkt uit cijfers van de Kringloopwijzer dat onze fosfaatefficiëntie op 35 procent ligt. Daarmee zitten we boven het gemiddelde van de vergelijkbare bedrijven binnen OPTIcow.'

Bekijk meer over:

Weer

 • Dinsdag
  18° / 11°
  10 %
 • Woensdag
  17° / 9°
  10 %
 • Donderdag
  19° / 7°
  30 %
Meer weer