Forse+verlaging+pootgoed+door+virussen
Nieuws
© NAK

Forse verlaging pootgoed door virussen

Het landelijke verlagingspercentage van pootgoed ligt na de nacontrole op virussen door keuringsdienst NAK op 16,4 procent.

De afgelopen vijf jaar is het verlagingspercentage niet meer zo hoog geweest als dit seizoen, zegt operationeel manager Ton Stolte.

'Het lijkt erop dat de massale vluchten vooral perzikluizen in juni meer schade hebben gedaan dan verwacht. Meestal zijn deze late besmettingen niet meer terug te vinden in het gewas, maar wel in de knollen bij de nacontrole.'

Luizenbestrijding onderschat

Stolte veronderstelt dat pootgoedtelers wellicht de luizenbestrijding wat hebben onderschat omdat er de voorgaande jaren beduidend minder problemen waren met virusaantastingen. 'Er is waarschijnlijk minder minerale olie gespoten, ook omdat er weinig phytophthoradruk was.'

Voor wat betreft de verlagingen van het pootgoed zijn er volgens Stolte nauwelijks regioverschillen. In de nacontrole worden partijen met virusbesmetting meestal 1 klasse verlaagd en af en toe is er sprake van een afkeuring.

4,5 miljoen knollen

NAK heeft van de pootgoedoogst 2015 inmiddels 2 miljoen knollen bemonsterd, waarvan 1,2 miljoen knollen geanalyseerd. In totaal worden voor de nacontrole 4,5 miljoen knollen onderzocht.

Weer

 • Dinsdag
  13° / -1°
  10 %
 • Woensdag
  14° / -1°
  10 %
 • Donderdag
  7° / 3°
  30 %
Meer weer