Eiwit beschermt plant tegen ziekten

Plantenbiologen van de Universiteit Utrecht en collega’s uit Duitsland en China hebben een eiwit ontdekt dat in planten een uitzonderlijke grote groep ziekteverwekkers herkent. Hierdoor kunnen gewassen beter tegen deze ziekteverwekkers worden beschermd.

Het gaat onder meer om de veroorzaker van de aardappelziekte phytophthora. De biologen hebben het effect in aardappelplanten aangetoond. Dit onderzoek kan bijdragen aan een milieuvriendelijker alternatief.
De brede groep aan ziekteverwekkers waar het om gaat (onder andere bacteriën en schimmels) scheiden NLP-eiwitten uit waarvan een klein stukje sterk overeenkomt. Het zijn deze stukjes die herkend worden door het nieuw ontdekte receptoreiwit. Daardoor wordt vervolgens het afweersysteem van de plant geactiveerd.
‘Plantensoorten verschillen erg in de detectiesystemen die ze hebben en de receptoren die ze daarvoor gebruiken’, zegt Guido van den Ackerveken van de Universiteit Utrecht. 'Het is fascinerend om te zien hoe de plant met deze nieuw gevonden receptor zeer verschillende ziekteverwekkers kan detecteren. Maar belangrijke gewassen, zoals aardappel en tomaat, missen deze receptor.'
Daarom hebben de onderzoekers de receptor overgebracht in aardappelplanten en die vervolgens blootgesteld aan phytophthora. De vatbaarheid van de plant voor de ziekte bleek inderdaad verminderd. 'Het zou mooi zijn als onze ontdekking tot een succesvolle toepassing leidt', zegt Van den Ackerveken.

Toevallige ontdekking

Dit onderzoek is een vervolg op een toevallige ontdekking twee jaar geleden. De biologen onderzochten toen welke rol NLP-eiwitten van ziekteverwekkers spelen tijdens de infectie van een plant. Daarbij gebruikten ze een kruidachtige plant verwant aan kool (Brassica).
Tot hun verrassing merkten ze dat deze planten door de NLP-eiwitten niet vatbaarder werden voor ziekten. De plant vertoonde juist een sterke afweerreactie tegen verschillende ziekteverwekkers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer