Ganzen zijn te verjagen met licht Agrilasers

De Partij voor de Dieren wil dat de provincie een proef gaat doen met vier volautomatische lasers om ganzen van boerenland te verjagen.

Ganzen+zijn+te+verjagen+met+licht+Agrilasers
© Ruud Ploeg

Dat blijkt uit het initiatiefvoorstel met de titel ‘Licht in de Polder’ dat de partij vrijdag bij de Provinciale Staten van Noord-Holland lanceerde.

Deze methode is niet alleen diervriendelijker dan het afschieten of vergassen van ganzen, maar ook veel effectiever én goedkoper, stelt de PvdD.

Agrilasers

In het voorstel wordt voorgesteld om een pilot uit te voeren met vier volautomatische Agrilasers. De groene laserstralen die dit apparaat verspreidt worden door ganzen niet als lichtflitsen maar als fysiek object waargenomen, waardoor de vogels opvliegen en het perceel verlaten.

Er treedt daarnaast geen gewenning op omdat de stralen in een onregelmatig patroon over de velden wordt verspreid.

3000 hectare

De Agrilaser, die volkomen veilig is voor zowel mens als dier heeft een bereik tot wel twee kilometer, stelt PvdD. Met vier lasers zou een gebied van zo’n 3.000 hectare vrij gehouden kunnen worden van ganzen.

De provincie geeft elk jaar veel geld uit aan het compenseren van de schade die door ganzen wordt veroorzaakt op landbouwgronden. Om deze schade tegen te gaan worden er ook tienduizenden ganzen per jaar geschoten en vergast.

Diervriendelijke innovatie

Fractievoorzitter Bram van Liere: 'Innovatieve en diervriendelijke methoden moeten nu een kans krijgen. Door te investeren in diervriendelijke innovaties en als launching customer op te treden kan de provincie werkelijk bijdragen aan het voorkomen van conflicten tussen mensen en dieren.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  10° / 7°
  85 %
 • Maandag
  10° / 9°
  90 %
 • Dinsdag
  9° / 8°
  90 %
Meer weer