‘Geen goede onderbouwing’

Dinkelland - ‘Wij missen de inhoudelijke onderbouwing bij de gewijzigde gebiedsanalyse voor het gebied Achter de Voort, Agelerbroek en Voltherbroek (AVAV).’ Dat zegt voorzitter Ellen Loohuis van de afdeling Dinkelland/Olderzaal van LTO Noord. De afdeling gaat dan ook een zienswijze indienen.

Jacomien VoorhorstDe Programmatische Aanpak Stikstof (PAS), die per 1 juli in werking trad, is inmiddels alweer herzien. Dat was nodig vanwege technische aanpassingen in het rekensysteem Aerius. Daardoor zijn ook de gebiedsanalyses gewijzigd.
Elke gebiedsanalyse eindigt met de conclusie dat de instandhoudingsdoelen op termijn gerealiseerd kunnen worden door de uitvoering van de beschreven herstelmaatregelen. Hieruit volgt dat de beschikbare ontwikkelingsruimte kan worden vrijgegeven. Dat betekent dat er NB-vergunningen verleend kunnen blijven worden. Op basis van de ervaringen tot nu toe wijst alles erop dat voldoende ontwikkelingsruimte zal zijn om de binnenkomende aanvragen te kunnen honoreren.

Niet veranderd

LTO Noord komt na bestudering van de gebiedsanalyses en de daarin weergegeven herstelmaatregelen tot de conclusie dat meeste analyses inhoudelijk niet zijn veranderd. Het indienen van een zienswijze is meestal niet nodig.
Er zijn echter een paar uitzonderingen. Daarbij hoort ook het gebied AVAV, een van de gebieden waarbij het rijk het voortouw neemt. ‘In de gebiedsanalyse voor dit gebied heeft het rijk herstelmaatregelen gewijzigd en toegevoegd’, zegt Loohuis. ‘De overheid voert daarbij aan dat de achtergronddepositie hoger uitvalt door het nieuwe Aerius-rekenmodel.’
Lohuis heeft de gevolgen nog niet allemaal bestudeerd, maar heeft al wel gezien dat bij AVAV in de bufferzone 46 hectare bos wordt ingeplant. ‘Een ingrijpende maatregel, die onomkeerbaar is.’
Loohuis mist een inhoudelijke onderbouwing voor het opnemen van extra maatregelen. Maar wat haar het meeste steekt is dat de provincie en het gebied daarbij niet zijn betrokken.
‘Wij hebben in Overijssel in het kader van het akkoord ‘Samen werkt beter’ afgesproken dat we als landbouw, natuur en provincie samen naar oplossingen zoeken. Daar fietst het rijk met deze maatregelen van bovenaf gewoon doorheen. Ook de provincie is niet bij deze maatregelen betrokken geweest en is onaangenaam verrast. We zijn niet gewend om zo te werken in Overijssel.’
De analyses van Springendal, Aamsveen en Sallandse Heuvelrug zijn ook gewijzigd. LTO Noord overweegt ook hier een zienswijze.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer