Nieuwe kans voor kavelruil Binnenveld

LTO Noord heeft met gemeenten Rhenen en Veenendaal en Staatsbosbeheer afspraken gemaakt over de herstart van een vrijwillige kavelruil rond natuurgebied Het Binnenveld op de grens van Utrecht en Gelderland.

Nieuwe+kans+voor+kavelruil+Binnenveld
© Bron: Provincie Utrecht

Eerdere pogingen om een kavelruil in het gebied op gang te brengen, liepen stuk op gebrek aan draagvlak. Volgens voorzitter Bert van Donselaar van LTO Noord Utrecht zijn de nieuwste afspraken zodanig dat het project een gerede kans maakt.

Zowel gemeente Rhenen als Staatsbosbeheer brengen ruilgrond in.

Landbouwgrond

Verder is afgesproken dat 20 hectare natuur wordt uitgeruild met landbouwgrond. 'De verkaveling is er niet best en de natuur in het gebied ligt op de verkeerde plek. Een kavelruil kan dus uitkomst brengen voor alle partijen', zegt Van Donselaar.

Die hebben verder afgesproken dat de kavelruilcommissie het gebiedsproces gaat trekken. 'Of het nu wel lukt, weten we nog niet. Wij hebben als bestuurders in ieder geval geprobeerd de juiste voorwaarden te creëren.'

Projectgeld

Om het project meer kans van slagen te geven, wordt projectgeld vrijgemaakt uit 'Het akkoord van Utrecht'. Partijen moeten nu echt aan de gang, stelt van Donselaar.

'We hebben inmiddels de natuur behoorlijk teruggedrongen. Als het lukt, krijgen veel boeren nu meer grond aan huis.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer