Bloedluizen blijven plaag bij pluimvee

In 2004 werd de totale schade op Nederlandse pluimveebedrijven op 11 miljoen euro geschat. Op Europees niveau was het schadebedrag door de mijt in dat jaar hoger: 130 miljoen euro. De inschatting van de schade wisselt sterk. ‘Er is geen standaard wijze van berekenen’, stelt onderzoeker Monique Mul van Wageningen UR Livestock Research. ‘Als we de inventarisatie van 2004 met 2011 vergelijken, dan lijkt er een toename.’
De bestrijding van de bloedluis is en blijft een lastig probleem. Er zijn slechts enkele middelen en methoden die redelijk tot goed werken. Pluimveehouders gebruiken methoden als bijvoorbeeld silicapoeder, biodiesel en de Thermokill-methode, waarbij de stal wordt verhit.

Roofmijten

Het bestrijden met roofmijten kwam vier jaar gelden sterk op. Volgens Hugo Bens, voorzitter van ZLTO-vakgroep Pluimveehouderij en bestuurslid van de vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP, waren onder andere de universiteiten van Amsterdam en Groningen en het Productschap voor Pluimvee en Eieren (PPE) bij het onderzoek naar de inzet van de roofmijt betrokken.
Door een beperkte hoeveelheid geld voor onderzoek moesten er keuzes worden gemaakt. Besloten werd het onderzoek naar de inzet van roofmijten niet te financieren. Dit werd dan ook stopgezet.
‘Het is onduidelijk hoe je de roofmijt het beste in kunt zetten in moderne stallen. We weten het nog niet’, doelt Bens op de leefomgeving van de roofmijt die doorgaans te droog is. ‘Roofmijten in scharrelstallen zonder mestbanden kunnen prima werken. Maar omdat roofmijten zich graag ophouden bij vochtige mest, draai je ze bij stallen met mestbanden zo de mestcontainer in.’
Nader onderzoek moet volgens de pluimveehouder uitwijzen welke roofmijt de beste is.
DGW-Pharma werkt aan een stalontsmettingsmethode voor opfokbedrijven met ozon (O3). Hierbij plaatst het bedrijf vijf dagen achter elkaar een ozonapparaat, dat O3 maakt uit O2, in de stal. Met het apparaat is het mogelijk om de bloedluizen in de stal grotendeels te doden.
Daarnaast heeft DGW-Pharma een voederadditief ontwikkeld met aromatische stoffen, waaronder knoflook en citronella. Dit additief wordt door het voer gemengd om het bloed van de kippen ‘vies’ te laten smaken, om zo te voorkomen dat de luizen bloed zuigen.
Het Laboratorium voor Entomologie van Wageningen UR deed onderzoek naar lokstoffen. Bedoeling is dat de gelokte vogelmijten besmet worden met schimmels. De besmette mijten brengen de schimmels vervolgens over naar hun soortgenoten in hun schuilplaats. De schimmels doden de mijten. Deze methode is nog niet praktijkrijp.
‘Momenteel loopt daar geen onderzoek naar, omdat er geen financiële steun voor is gevonden’, stelt Marcel Dicke, hoogleraar entomologie bij Wageningen UR.
Op tijd beginnen met bestrijden van bloedluis is een vereiste. Mul pleit hiervoor, wil de bestrijding afdoende zijn. ‘Niet pas als de hele stal er al onder zit of als er sprake is van een ‘explosie’. Wat het goede moment is, zijn we aan het uitzoeken.’
Volgens Wageningse onderzoekers dient de pluimveehouder de bloedluizen ook tijdens de leegstand tot het minimum of nul terug te brengen. Verder is het belangrijk na het opzetten van het nieuwe koppel kippen een hoge hygiëne te blijven aanhouden en om insleep te voorkomen.
Bens vult aan dat de opfokdieren 100 procent vrij moeten zijn van bloedluis, voordat ze naar de legbedrijven gaan. ‘Gelukkig komt hierin verbetering.’ Hij ziet dat meer koppels hennen vrij van bloedluis op de legbedrijven worden aangevoerd. ‘Dan is het een goed begin.’
Wageningen UR Livestock Research werkt aan een ‘vogelmijtmonitor’ om de ontwikkeling van de bloedluispopulatie en het moment van bestrijden te kunnen bepalen. De monitor meet de ontwikkeling van de bloedluizen op verschillende plaatsen in de pluimveestal. Op meerdere plekken staan tellers, op de route tussen de schuilplekken van de mijten en de overnachtingsplaatsen van de kippen.
Een economisch model zet de kosten van de besmetting op een rij. Dit om te bepalen wanneer de kosten van bestrijding worden goedgemaakt door de schade.
Vraag is of het handig is om de populatie aan luizen ver op te laten lopen. Een goede bestrijding, waarbij alle bloedluizen zijn verdwenen, is van groot belang. Een bestrijding van de parasiet bij leegstand is dan ook onontkoombaar. De resultaten met de vogelmijtmonitor zijn naar wens. De onderzoekers willen met de monitor in de praktijk aan de slag.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer