Bloedluizen blijven plaag bij pluimvee

De bestrijding van bloedluis in de pluimveehouderij is en blijft een lastig probleem. Geen van de methoden of middelen die tot nu toe zijn ontwikkeld, lijkt afdoende.

Bloedluizen+blijven+plaag+bij+pluimvee
© Vidiphoto

Door gebrek aan financiering zijn verschillende universitaire onderzoeken stopgezet. Een volledig bloedluisvrije kip van de opfok is echter van groot belang.

Volgens onderzoek van HAS Den Bosch, in opdracht van vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP, is zo'n 94 procent van de pluimveebedrijven met bloedluis besmet. Dat blijkt uit een inventarisatie uit 2011.

Roofmijten

Het bestrijden met roofmijten kwam vier jaar gelden sterk op. Volgens Hugo Bens, voorzitter van ZLTO-vakgroep Pluimveehouderij en bestuurslid van vakgroep Pluimveehouderij van LTO/NOP, waren onder meer de universiteiten van Amsterdam en Groningen en Productschap voor Pluimvee en Eieren bij het onderzoek naar de inzet van de roofmijt betrokken.

Keuzes

Door een beperkte hoeveelheid geld voor onderzoek moesten er keuzes worden gemaakt. Besloten werd het onderzoek naar de inzet van roofmijten niet te financieren. Dat werd dan ook stopgezet.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 6°
    20 %
  • Maandag
    11° / 7°
    95 %
Meer weer