%27Transitie+zorg+duurt+nog+jaren%27
Nieuws
© NVT

'Transitie zorg duurt nog jaren'

De transitie in de zorg duurt nog jaren. Dat gaf GGZ-directeur Paul van Rooij onlangs aan tijdens het zorgcongres in Zeist.

Sinds 1 januari heeft niet meer het Rijk, maar de gemeente de regie over de zorg. Doel van de decentralisatie is de cliënt meer centraal stellen, waardoor de zorgvraag afneemt en uiteindelijk de zorgkosten ook.

Dat vergt niet alleen van gemeenten een omschakeling, maar ook van zorgaanbieders zelf, betoogde Van Rooij tijdens het congres van Federatie Landbouw en Zorg en Branchevereniging Kleinschalige Zorg.

Taskforces

'Zorgaanbieders moeten niet de overheid vragen om problemen op te lossen, maar hiermee zelf aan de slag gaan. Dus geen taskforces van allerlei dure mensen, maar patiëntenbewegingen. Het zijn cliënten die vaak het beste weten hoe een probleem moet worden opgelost.'

Ook Martijn Verbeek, directeur Langdurige Zorg bij het ministerie van VWS, verwacht dat de omschakeling nog 'minimaal drie jaar' duurt. 'De transitie vergt echt een andere blik, het boerenverstand moet terug in de zorg. Dat doe je niet in negen maanden.'

Op het congres kwamen ruim tweehonderd zorgboeren af.

Weer

 • Maandag
  19° / 12°
  40 %
 • Dinsdag
  19° / 13°
  70 %
 • Woensdag
  17° / 11°
  60 %
Meer weer