Wat wordt er gedaan om de uitbraak van blauwtong in Frankrijk te stoppen?

Zoals al in de media te lezen was hebben de Franse autoriteiten zondag een melding gedaan van een uitbraak van blauwtong, serotype 8. Welke maatregelen worden nu genomen om te voorkomen dat het virus Nederland bereikt?

Het betreft een uitbraak op een bedrijf in Centraal-Frankrijk, in de plaats Louroux de Bouble, ongeveer 60 kilometer ten noorden van Clermont-Ferrand. Op dit bedrijf zijn zowel runderen als schapen seropositief bevonden. Bij één schaap is op 11 september het virus aangetoond met een virusneutralisatietest.
Inmiddels zijn op zeven andere bedrijven binnen een straal van 2 kilometer rondom het eerste bedrijf nog veertien dieren seropositief bevonden. De Franse autoriteiten houden ons op de hoogte van de ontwikkelingen.
Er is een 20 kilometer-gebied ingesteld, met daaromheen een beperkingsgebied bestaande uit een beschermingsgebied (100 kilometer) en een toezichtgebied (150 kilometer). Ook is er een regeling opgesteld die vervoer van levende gevoelige dieren en hun (levende) producten vanuit de 20 kilometer-zone en het beperkingsgebied regelt. Dierbewegingen vanuit deze gebieden naar buiten zijn verboden, behoudens, onder voorwaarden, direct transport naar het slachthuis.
Verantwoordelijk minister Le Foll heeft verder aangekondigd dat de overheid kijkt naar vaccinatie waarvoor 1,3 miljoen doses beschikbaar zijn. Le Foll heeft voor volgende week een crisisoverleg bijeen geroepen om de maatregelen te bespreken.
De NVWA heeft een risicoanalyse uitgevoerd, waaruit blijkt dat er sinds 1 augustus geen transporten van gevoelige dieren of producten vanuit het besmette gebied naar Nederland zijn gekomen.
Meer informatie over de protocollen is te vinden op de website van ZLTO.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer