Sectoren vitaler met EU-geld

De 30 miljoen euro uit Brussel moet worden ingezet voor mestverwerking, een meer vitale varkenshouderij en een duurzamer zuivelketen.

Jan van LiereMet die boodschap is LTO Nederland het overleg met het ministerie van Economische Zaken (EZ) ingegaan. Gisteren (vrijdag) vond een eerste bestuurlijk overleg plaats over de besteding van het bedrag dat Brussel beschikbaar stelt voor de Nederlandse varkenshouderij en de melkveehouderij.
Het geld onder individuele veehouders verdelen, is voor LTO geen optie. Net als staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) kiest LTO voor een besteding waarbij op een effectieve manier de vitaliteit en de kwaliteit van beide sectoren worden versterkt.
Een deel van het geld zou volgens LTO ingezet kunnen worden voor mestverwerking. Daarbij moet de focus vooral liggen op bevordering van samenwerking en het stimuleren van een collectieve aanpak. Doel is de kosten van mestafzet voor beide sectoren aanzienlijk te verlagen. Dat levert uiteindelijk flinke voordelen op voor alle veehouders die mest moeten afvoeren.
Over concrete projecten waar geld naartoe zou kunnen, is nog niets bekend. Wel maakte LTO-voorzitter Albert Jan Maat duidelijk dat er nu snel doorgepakt moet worden, zodat de effecten van het beleid zo snel mogelijk merkbaar worden.
Snelheid eist LTO ook bij de uitbetaling van de toeslagrechten komende maand. De EU maakt het mogelijk om vanaf 16 oktober 70 procent uit te betalen van het bedrag waar een ondernemer recht op heeft.
Maat: 'We verwachten dat de overheid daar absolute prioriteit aan geeft. Het kan de financiële nood die sommige bedrijven helaas kennen, aanzienlijk verlichten.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer