Metamorfose in de Bovenlanden

Wilnis - Het is een drukte van belang in de Wilnisse Bovenlanden. De veenpolder wordt omgevormd tot een verbindingszone van 330 hectare tussen de Vinkeveense en de Nieuwkoopse Plassen, als onderdeel van het Nationaal Natuurnetwerk. Vandaag (zaterdag) is er een open dag over het project.

Koen van WijkDe natuurinrichting van het gebied is momenteel in volle gang. Overal rijden graafmachines en trekkers met wagens vol grond.
Bezoekers van de open dag worden vanaf Zorgboerderij Amstelkade in Wilnis rondgereden over het terrein om het graafwerk van de aannemer te aanschouwen. Dinsdag namen de medewerkers van de planontwerper BWZ Ingenieurs alvast een kijkje bij het werk.
Over drie weken is het afgraven klaar. Daarna volgt de aanleg van nieuwe dammen, duikers en hekwerken. Er worden 100 hectare nieuwe natuur, 7 kilometer natuurvriendelijke oevers en 6 kilometer beheerpaden aangelegd.
'We zijn momenteel een aantal percelen aan het afplaggen, zodat ze kunnen verschralen waardoor flora en fauna terugkomen', legt uitvoerder Gertjan Schoenmaker van aannemer De Kuiper Noordeloos uit. Nat schraalland, kruiden- en faunarijk grasland en vochtig weidevogelgrasland zijn de beoogde doelen.
De afgegraven grond wordt in duwbakken van het oostelijk deel naar het westelijk deel verplaatst. Daarmee worden de huiskavels van de twee beherende melkveehouders opgehoogd en geëgaliseerd. Zij krijgen met de herinrichting verbeterde huiskavels voor hun melkvee terug.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer