Markttransparantie beurs

Social media leveren een steeds belangrijker bijdrage aan de markttransparantie van akkerbouwproducten zoals aardappelen en uien. De ZLTO-vakgroep Akkerbouw houdt binnenkort een minisymposium over eigentijdse manieren om meer markttransparantie te krijgen.

De noteringen van Beurs Goes komen tot stand in een wekelijks overleg van telers, handel en verwerkers. Bij fritesgeschikte aardappelen zitten echter alleen telers aan tafel. De handel (NAO) en verwerkers (VAVI) haakten af omdat ze twee noteringen willen voor fritesgeschikte aardappelen: één voor de gangbare rassen voor verwerkers in de Benelux en Duitsland en één voor andere, specifieke bestemmingen, zoals schillerijen of fritesindustrie buiten de Benelux en Duitsland. Voor deze categorie gelden vaak heel specifieke kwaliteitseisen.
Sindsdien is Beurs Goes voor die aardappelen een telersbeurs. Voorzitter Adrie Bossers van de ZLTO-vakgroep betreurt dat. 'De notering van Beurs Goes is voor honderd procent waarheidsgetrouw, op basis van werkelijke gedane transacties, maar als er meerdere partijen aan tafel zitten, geeft dat een krachtiger signaal, met meer zeggingskracht.'

WhatsApp

Tegelijk zijn er voor telers diverse andere manieren om op de hoogte te blijven van de marktontwikkelingen. Bijvoorbeeld Agriprins en de VTA leveren marktinformatie. Daarnaast spelen de social media een steeds belangrijker rol. Telers informeren elkaar over prijzen bijvoorbeeld steeds vaker via WhatsApp-groepjes of Twitter.

Koelvers

Begin september stelde Beurs Goes voor het eerst een notering voor aardappelen koelvers vast. Vooral in Oost-Brabant is er vraag naar deze specifieke notering. Goes gaat door met deze notering zolang er informatie over prijzen en transacties binnenkomt.
De vakgroep wil met het minisymposium aan de orde stellen hoe op een eigentijdse manier marktransparantie gegeven kan worden. Leden ontvangen binnenkort een uitnodiging hiervoor.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 7°
    20 %
Meer weer