Halbe+Zijlstra+legt+eigen+onmacht+bloot
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Halbe Zijlstra legt eigen onmacht bloot

VVD-fractieleider Halbe Zijlstra greep de Algemene Beschouwingen aan voor een lofrede op onze land- en tuinbouw.

In de debatten volgend op Prinsjesdag prees Zijlstra de innovatiekracht en productiviteit van de agrarische sector.

'Onze boeren behoren tot de boeren met het hoogste dierenwelzijn in de wereld, met de strengste milieu-eisen, met de best verzorgde stallen en de best verzorgde land- en tuinbouw.'

Strengere eisen

Zijlstra stelt dat de politiek agrarische ondernemers in de weg zit door voor nog strengere eisen te pleiten. Hij wees met name op de invloed van de Partij voor de Dieren, die in veel gevallen een Kamermeerderheid achter zich krijgt.

De regelgeving schiet door en brengt boeren in de verdrukking. 'Houd daar nu eens mee op!'

Verduurzaming

Zijlstra roept de Kamer op te kijken naar wat is bereikt qua verduurzaming. 'Onze boeren hebben zulke grote stappen gezet, als we ze nog een stap extra laten zetten, zijn ze straks verdwenen. Dan staat die goede stal niet in Nederland, waar het dierenwelzijn op een nette manier is geregeld, maar dan staat die straks in Zuid-Amerika of het Midden-Oosten.'

Boerengezinnen

Het warme pleidooi van Zijlstra wordt in de land- en tuinbouw positief ontvangen. Het betoog bevat de zorg die aan veel keukentafels in boerengezinnen wordt gedeeld. Dat de fractievoorzitter van de grootste partij die zorg verwoordt, oogst herkenning en waardering.

Tegelijkertijd legt het betoog van Zijlstra ook zijn eigen onmacht bloot. Ondanks de bijdrage van de VVD, voerde ook dit kabinet in de afgelopen jaren de eisen op tot meer dan de EU vraagt. Daarbij zaten Zijlstra en zijn fractiegenoten op de voorste rij.

Regelzucht

Diens eigen constatering dat de grootste regeringspartij er niet in slaagt die regelzucht te stoppen, zegt ook iets over de wil op het landbouwbeleid de toon te zetten.

Patrick Bramer
Hoofdredacteur Nieuwe Oogst

@Patrick_Bramer
patrick.bramer@nieuweoogst.nl

Weer

 • Zondag
  8° / 4°
  20 %
 • Maandag
  6° / 4°
  70 %
 • Dinsdag
  9° / 3°
  70 %
Meer weer