Ammoniak Navigator

Je hoort en leest dat er veel gras is gegroeid dit jaar. Kennelijk is het een goed jaar wat dat betreft. Bij ons valt het echter nogal tegen.
Na een zeer trage start vanwege het koude voorjaar werden we geconfronteerd met langdurige droogte. De buien wilden graag langs ons heen trekken. Dus hebben we toch drie weken volop beregend om de boel nog een beetje aan de gang te houden, terwijl 10 tot 15 kilometer verderop de koeien weer opgestald moesten worden vanwege nattigheid. Dat probleem hebben we dus niet.
De mestafzet is dit jaar goed gelukt. Een vaste afspraak met een boer in de buurt helpt goed. Ook hebben we op tijd, begin februari, contact gezocht met de loonwerker over de hoeveelheid af te zetten mest. Dan valt het met de prijs ook nog redelijk mee.
Grote vraag bij dit alles is hoe het gaat uitkomen met de BEX. Halen we de verwachte voordelen? Met de hogere fosfaatgehalten in de kuilen van afgelopen jaar heb ik een wat voorzichtige inschatting gemaakt. Qua stikstof viel het afgelopen jaar ook niet mee, zodat de ruimte in de mestvoorraad gebruikt moest worden. Dat kan dus dit jaar niet meer. Eigenlijk wil je gedurende het jaar al goed inzicht hebben in hoe het loopt.
Nu ben ik nog steeds betrokken bij Proeftuin Natura 2000 Overijssel. Daar hebben ze de Ammoniak Navigator ontwikkeld, bedoeld om gedurende het jaar de ammoniakemissie te volgen. Altijd handig om aan te tonen dat je binnen de vergunde emissiewaarden blijft. Wat het extra interessant maakt, is dat er ook een BEX-uitvoer aan vastzit. Door de Ammoniak Navigator regelmatig in te vullen, krijg je inzicht of je op koers ligt of dat er nog ergens ingegrepen moet worden.
Het product is nog in ontwikkeling. Daarvoor moeten we maandelijks gegevens aanleveren. Dus elke maand de cumulatieve melkproductie, het veebestand, weidegang en kuilvoorraden. Ook de mestvoorraad moet worden vastgelegd. Dat is wel de lastigste, omdat de berekende mestproductie niet altijd klopt met wat ik in de put zie. Er komt toch water bij vanuit de melkstal. Maar het levert boeiende informatie op.
De kwaliteit van het ruwvoer heeft grote impact. De kuiluitslagen van dit jaar met wat lagere eiwitgehalten vertalen zich ook door in de kwaliteit van het weidegras. Dat scheelt me toch 5 procent stikstofvoordeel in de BEX. Toch maar eens de zomerkuilen laten onderzoeken. Ik ben benieuwd wat daaruit gaat komen.
Overigens, als je een burger nog eens uit moet leggen hoe het mestbeleid in elkaar zit, op V-focus staat een mooie column: 'Wat als uw moestuin ook onder de mestwet zou vallen'. Zoek maar eens op.

Rudie Freriks

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer