Adviesbureau PwC: Koe niet efficiënt genoeg

Een koe is als bron van proteïnen, eiwitten, vitamines en mineralen blijven gebruiken, niet efficiënt is. Dat concludeert adviesbureau PwC in het onderzoek 'From sun to glass' .

Adviesbureau+PwC%3A+Koe+niet+effici%C3%ABnt+genoeg
© Fotografie Twan Wiermans

De snel groeiende welvarende middenklasse stelt de wereld voor een groot vraagstuk. In 2050 telt de wereld 9 miljard mensen. De voedselproductie moet daarom met 60 procent toenemen.

In het onderzoek 'From sun to glass' heeft PwC een voorbeeld productieketen binnen de agrifoodsector geanalyseerd, om te illustreren welke uitdagingen voor de voedselketen deze demografische ontwikkeling met zich meebrengt.

225 liter water

Het onderzoek start bij een sojaplant in Brazilië en eindigt bij een pak melk op een Nederlandse ontbijttafel. Voor elke liter melk consumeert een koe 225 liter water in de soja-melk waardeketen en is meer dan een vierkante meter grond nodig.

Jan Willem Velthuijsen, hoofdeconoom van PwC: 'Je niet anders dan concluderen dat een koe als bron van proteïnen, eiwitten, vitamines en mineralen blijven gebruiken, niet efficiënt genoeg is. Schattingen komen neer op een behoefte aan twee keer zoveel landbouwgrond in 2050 en dat is er niet op deze planeet.'

Efficiënter en transparanter

Volgens Velthuijsen staan er wezenlijke oplossingen in het rapport 'From sun to glass'. Het rapport laat zien waar de productieketen efficiënter en transparanter kan zijn, aldus hoofdeconoom van PwC.

'Het rapport maakt inzichtelijk dat het meeste water in het begin wordt gebruikt, maar dat een waterbelasting hier geen effectief rationaliseringsinstrument is, maar investering in gentechnologische innovatie mogelijk wel', Velthuijsen.

Innovatie

Verder benadrukt Velthuijsen dat de sleutel tot efficiëntie en milieubesparing ligt in samenwerking in de keten en innovatie. Hij noemt best practices op het gebied van zeer hoge productiviteit per hectare stuk of vee, tot technologische vaardigheden rond zaadveredeling.

Velthuijsen: 'Maar bedrijven hebben een verantwoordelijkheid om zich écht te verdiepen in de problemen en zo aan een oplossing te werken.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer