LTO: PAS werkt goed in Gelderland

De eerste ervaringen met de Programmatische Aanpak Stikstof (PAS) in Gelderland zijn positief, stelt LTO Noord Gelderland. Echte knelpunten met individuele ondernemers hebben zich nog niet voorgedaan.

LTO%3A+PAS+werkt+goed+in+Gelderland
© Hoge Veluwe

Wel is het volgens beleidsmedewerker Tjerk Elzinga van LTO Noord jammer dat in het grootste deel van de provincie beperkte groei niet meer kan worden gemeld.
'De PAS werkt en van de ontwikkelingsruimte die voor de agrarische sector beschikbaar is, wordt gebruik gemaakt', geeft hij aan. Elzinga deed bij de provincie navraag naar de eerste ervaringen.

Driehonderd aanvragen

Er zijn in Nederland inmiddels 1.300 natuurbeschermingswet (NB) vergunningen aangevraagd, waarvan ruim driehonderd in Gelderland. Landelijk zijn er negenhonderd meldingen, waarvan ongeveer negentig in Gelderland.

Opvallend is dat in Gelderland de aanvragen en meldingen bijna uitsluitend uit de agrarische sector komen.

Niet haalbaar

De provincie heeft op dit moment 150 à 200 vergunningen beoordeeld en in het PAS-register geplaatst. Dat betekent dat er voor deze aanvragen ontwikkelingsruimte gereserveerd is en dat ze kunnen worden verleend.

De overige aanvragen moeten nog worden bekeken.

Voldoende ruimte

Voor twee gebieden is de '95 procent -grens' bereikt: Veluwe en Rijntakken. Dat betekent dat voor deze gebieden niet meer kan worden gemeld. Er kan alleen nog een NB-vergunning worden aangevraagd.

Op basis van het beeld tot nog toe verwacht de provincie dat er in Gelderland voldoende ontwikkelingsruimte beschikbaar is om de aanvragen, die binnen zijn en nog binnenkomen, te kunnen honoreren.

• Lees meer hierover zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Maandag
  7° / 2°
  50 %
 • Dinsdag
  8° / -1°
  20 %
 • Woensdag
  14° / 5°
  85 %
Meer weer