'Wateroverlast Lauwersmeer niet aan orde'

Wateroverlast zal tijdens de proef met een verhoging van het waterpeil in het Lauwersmeer niet aan de orde zijn. Dat verzekert ecoloog Henk Hut van Staatsbosbeheer (SBB).

%27Wateroverlast+Lauwersmeer+niet+aan+orde%27
© Anne Van Der Woude

Hut zegt dat samen met de boeren en het waterschap onlangs is verkend waar eventuele problemen kunnen liggen. Boeren in het gebied vrezen wateroverlast wanneer in 2016 met de proef wordt begonnen.

'De hoogte van het peil komt net onder het peil van de Friese boezem. In bemaalde gebieden ligt het op hetzelfde peil, daar verander niets', geeft hij aan.

Streefpeil

Daarbij komt dat het peil regelmatig 30 centimeter hoger ligt dan het streefpeil in de proef. 'Tijdens het hoge water in 2012 lag het zelfs 80 centimeter hoger', weet Hut.

Ook locodijkgraaf Johannes Lindenbergh van waterschap Noorderzijlvest verwacht dat het met wateroverlast mee zal vallen. 'Het gaat om een beperkte peilverhoging.'

Weerberichten

De proef vindt plaats in de periode dat er in de regel niet veel neerslag valt, geeft Lindenbergh aan. 'Wij kunnen adequaat op de weerberichten inspelen. Als er heel slecht weer aankomt, breken wij het peil af.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  4° / -3°
  10 %
 • Zondag
  6° / 2°
  20 %
 • Maandag
  8° / 5°
  50 %
Meer weer