Windhoos%3A+boerderijen+zwaar+beschadigd
Nieuws
© Diederik van Arkel

Windhoos: boerderijen zwaar beschadigd

Een windhoos heeft maandag twee boerderijen in Wieringerwerf zwaar beschadigd. Eén boerderij liep lichte schade op.

Er vielen geen gewonden. De bewoners konden zich op tijd in veiligheid brengen en kunnen thuis slapen. Vooral de schuren bij de boerderijen liepen schade op. Ook tuinhuisjes raakten beschadigd.

Zware onweersbuien met zware windstoten trokken maandag over het land. Op veel plaatsen ontstond in korte tijd veel wateroverlast. In Amsterdam liepen straten en tunnels onder water.

Noodweer

Automobilisten hadden tijdens de avondspits last van het noodweer. Op veel wegen ontstond aquaplaning en reed het verkeer stapvoets.

Niet alleen Noord-Holland maar ook het midden, oosten en noorden kregen te maken met wolkbreuken. In Overijssel kwamen bij de brandweer meldingen van wateroverlast binnen uit onder meer Genemuiden, Zwolle en Hasselt.

Wervelwind

Een windhoos is een wervelwind (een snel draaiende kolom lucht) die vaak als een trechtervormige slurf onder een onweerswolk zichtbaar is. De hoos trekt met de bui mee en laat door wind en grote luchtdrukverschillen een spoor van vernielingen achter.

De windsnelheden bij een windhoos kunnen zeer lokaal fors oplopen. De passage van een hoos gaat gepaard met een enorm lawaai.

Code geel

Het KNMI had maandag voor het hele land code geel afgegeven voor gevaarlijk weer. In de loop van maandagavond trokken de felle onweersbuien via het noorden het land uit en beëindigde het KNMI de waarschuwingscode. In de nacht van maandag op dinsdag kan het hier en daar nog regenen.

ANP

Weer

 • Woensdag
  19° / 10°
  20 %
 • Donderdag
  20° / 11°
  10 %
 • Vrijdag
  21° / 10°
  20 %
Meer weer