Vlees+must+voor+groeiend+kind
Nieuws
© Ilona Lesscher

Vlees must voor groeiend kind

Terwijl vlees en zuivel door sommige partijen als belastend worden ervaren, kan de mens niet zonder. Voor de groei van het kind zijn ze zelfs essentieel, stelt het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu.

Bij kinderen in de leeftijd van 2 tot 6 jaar kan op twee dagen per week vlees en zuivel door plantaardige voedingsmiddelen worden vervangen. Daarbij daalt de hoeveelheid verzadigd vet en stijgt het vezelgehalte.

Bij het vervangen van alle vlees en zuivel kan er, volgens de modelberekeningen, mogelijk een tekort aan sommige vitaminen en mineralen ontstaan.

Milieubelasting

Vlees en zuivel zorgen ondanks de voordelen wel voor milieubelasting, geeft het instituut aan. Het zou daarom beter zijn om minder vlees en zuivel te eten en meer plantaardige alternatieven, zoals peulvruchten, groente, en granen.

Zo zou ongeveer 40 procent van de aan voedsel gerelateerde broeikasgasuitstoot worden veroorzaakt door de consumptie van vlees en kaas.

Bekijk meer over:

Weer

 • Maandag
  15° / 14°
  60 %
 • Dinsdag
  17° / 12°
  20 %
 • Woensdag
  19° / 13°
  20 %
Meer weer