Gebruik Admire en Kohinor roept vragen op

De gecontroleerde distributie van de gewasbeschermingsmiddelen Admire en Kohinor in de bedekte teelten roept vragen op bij leden.

Jean AertsLTO Glaskracht Nederland heeft inhoudelijk bezwaar tegen de tekst op de verklaring zoals die in omloop is. Die tekst gaat namelijk verder dan het wettelijk gebruiksvoorschrift. Dat proberen we namens onze leden aangepast te krijgen. Dat proces loopt.
Ik probeer de achtergronden te schetsen. Neonicotinoïden, waaronder imidacloprid, liggen maatschappelijk onder een vergrootglas. Met name in relatie tot bijensterfte. Er zijn ook andere factoren die een rol in spelen bij bijensterfte, zoals de varoamijt die bijenvolken aantast. Naar ik weet ligt de bijensterfte in Nederland weer op het natuurlijke niveau (10 procent), voorheen was dit soms hoger.
Als tuinder is het voor mij onmogelijk te bepalen wat de invloeden zijn van de verschillende factoren. In dat krachtenveld moet de toelatingshouder zich staande houden en wordt stevig afgerekend op de emissies in oppervlaktewater. Op dat feit wordt onze sector afgerekend en moeten we proactief handelen.
Voor het behoud van middelen moeten wij zorg dragen dat er (vrijwel) geen emissie naar het milieu plaats vindt. Restwater hoort naar het riool te worden gebracht en gezuiverd. Erfafspoeling en kleine lekkages in recirculatiesystemen kunnen gigantische puntbelastingen veroorzaken. Kies efficiënte toedieningsmomenten ten opzichte van spuimomenten restwater. De maatschappij dwingt ons tot uiterste zorgvuldigheid. Bedrijfsvoering mag niet tot onnodige emissies leiden.
Gewasbeschermingsmiddelen moeten op of in het gewas, en nergens anders. Dat wordt van ons gevraagd. Anders verliezen we onze rechten de middelen toe te passen en verdwijnt de toelating.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer