Meer+ruimte+voor+natuur+op+braakgrond
Nieuws
© Jan Pitt

Meer ruimte voor natuur op braakgrond

Braakliggende grond kan gemakkelijk worden gebruikt voor natuur dankzij de nieuwe regeling Tijdelijke Natuur. De regeling zorgt dat ongebruikte bouwgrond natuur kan worden zonder dat dit toekomstige bouwprojecten tegenhoudt.

Staatssecretaris Sharon Dijksma: 'Er ligt in Nederland zo'n 40.000 hectare ongebruikt terrein. Met deze regeling kan er tijdelijk natuur ontstaan op deze plekken, die anders kaal en onbenut zouden zijn. Dat is goed nieuws voor de natuur, en voor mensen die graag van de natuur genieten.'

Dieren en planten

Een nieuw natuurterrein trekt dieren en planten aan die bijzonder goed gedijen bij een veranderend landschap.

Ze verspreiden zich vervolgens vaak ook verder in de naaste omgeving. Wanneer er wordt gestart met de bouw wordt in samenwerking met een ecoloog gekeken wanneer en hoe het natuurgebied weer wordt opgeruimd.

Eemshaven

Door het hele land zijn er inmiddels al 28 pilots gestart. Zo kon er bijvoorbeeld natuur ontstaan op een braakliggend terrein in de Eemshaven en op bouwgrond bij het Philips Health Care terrein in Best.

Met Green Deals geeft het kabinet ruimte aan vernieuwende initiatieven om duurzame economie te versnellen.

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer