Gebiedsaanvraag Natuurrijk Limburg

Limburg - Natuurrijk Limburg heeft vorige week haar gebiedsaanvraag aangeboden aan provincie Limburg. Daarmee staan in Limburg 869 boeren en particulieren schouder aan schouder om de biodiversiteit een boost te geven met 2.100 hectare agrarisch natuur- en landschapsbeheer.

Daniëlle Feron-RoebroekHet agrarisch natuur- en landschapsbeheer verandert per 1 januari 2016. Al het agrarisch natuur- en landschapsbeheer in Limburg loopt vanaf dat moment via agrarisch collectief Natuurrijk Limburg.
'We hebben begin dit jaar een gerichte werving voor deelnemers opgezet, waarbij bestaand beheer werd bijgeschaafd en nieuw beheer als maatwerk werd aangeboden', vertelt bestuursvoorzitter Pieter van Melick van Natuurrijk Limburg.

Aantoonbare meerwaarde

'De ambitie is beheer met aantoonbare meerwaarde voor de biodiversiteit', legt Van Melick uit. 'Inmiddels hebben we op een rij welke boeren en particulieren welk beheer waar willen doen. Dit hebben we gebundeld in één gebiedsaanvraag aan provincie Limburg. De gebiedsaanvraag is een aanbod aan de provincie voor de uitvoering van het agrarisch natuur- en landschapsbeheer.'
Erik Meijs, projectleider agrarisch natuur- en landschapsbeheer van provincie Limburg: 'Begin 2014 heeft Natuurrijk Limburg een partnercontract afgesloten met provincie Limburg voor soortenbescherming. De toen vooruitstrevende aanpak voor een soortgerichte benadering is met deze gebiedsaanvraag voortgezet.'
De nieuwe aanpak is volgens Meijs ook goedkoper in de administratie, zodat er meer middelen beschikbaar zijn voor beheer.

Betrokken

Een belangrijke verandering in het agrarisch natuurbeheer is dat deelnemers veel meer dan voorheen zullen worden betrokken bij het beheer. Deelnemers komen te weten voor welke soorten ze het beheer uitvoeren en waarom. Daarnaast krijgen de deelnemers begeleiding bij hun beheer, worden ze betrokken bij de monitoring van resultaten voor de ecologie, en praten ze mee over hoe het beheer verbeterd zou kunnen worden of hoe maatregelen beter op elkaar afgestemd kunnen worden.
Van Melick: 'Agrarisch natuur- en landschapsbeheer wordt hiermee minder een subsidie waarvoor je in aanmerking kunt komen, maar juist een product zoals alle hoogwaardige producten van het agrarisch bedrijf', zegt hij.
'Je werkt er met passie aan, je leert van het resultaat en je denkt mee over hoe het nog beter kan. En hier geeft de maatschappij een passende beloning voor.'

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer