Langer problemen haemonchose bij schaap

Uit contacten van GD Veekijker Kleine Herkauwers met het veld blijkt dat H. contortus ook deze zomer regelmatig voor problemen zorgt. Ook in 2015 werd in het voorjaar haemonchose al vroeg vastgesteld bij schapen.

Langer+problemen+haemonchose+bij+schaap
© Nieuwe Oogst

Van oudsher veroorzaakt Haemonchus contortus vooral problemen in de zomermaanden bij opgroeiende lammeren.

'Sinds een aantal jaren zien we dat haemonchose niet alleen steeds vroeger, maar ook later in het jaar voor problemen zorgt', meldt GD Diergezondheid.

Langer schadelijk

H. contortus, de rode lebmaagworm, is in Nederland de belangrijkste wormsoort en het ziektebeeld dat bij een infectie hoort heet haemonchose. Volwassen wormen zitten in de lebmaag en zuigen bloed.

Ze veroorzaken bloedarmoede en sterfte, maar geen diarree als alleen H. contortus voorkomt.

Weersomstandigheden

Afhankelijk van de weersomstandigheden trad haemonchose in het verleden vooral op vanaf eind juni tot begin september, maar geleidelijk is deze periode verlengd van mei tot soms diep in het najaar

De nadruk ligt op het voorkomen van haemonchose en zorgen voor geleidelijke weerstandsopbouw tegen deze H. contortus.

Resistentie

In de zomer van 2014 is het eerste geval van resistentie van H. contortus voor monepantel in ons land vastgesteld. In de loop van 2014 zijn er signalen binnengekomen dat dit probleem op meerdere bedrijven speelt.

Aangezien ook resistentie voor benzimidazolen, ivermectine, doramectine en moxidectine in Nederland is aangetoond, is resistentie van maagdarmwormen voor wormmiddelen een punt van zorg in de Nederlandse schapen- en geitenhouderij.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer