WUR: DuRPh stopt definitief

Het tienjarige onderzoek van Wageningen UR naar duurzame resistentie tegen phytophthora (DuRPh) in aardappelen stopt na dit jaar en krijgt voorlopig geen vervolg.

Haijo DoddeDat vertelde Anton Haverkort deze week op een persbijeenkomst in Wageningen. Volgens de programmacoördinator heeft Wageningen UR wel een verzoek neergelegd bij het ministerie van Economische Zaken om geld beschikbaar te stellen voor het in stand houden van aardappelmateriaal uit het DuRPh-onderzoek.
'De overheid is echter van mening dat voor een vervolg het bedrijfsleven nu aan zet is', aldus Haverkort. 'Het bedrijfsleven is echter terughoudend vanwege de maatschappelijke discussie over genetische modificatie.'
Tien jaar onderzoek naar het inkruisen van resistentiegenen uit wilde aardappelsoorten in bestaande aardappelrassen via cisgenese heeft veel informatie opgeleverd. Het onderzoek toont aan dat inbouwen van soorteigen resistentiegenen onder laboratoriumomstandigheden mogelijk is. De rassen houden daarbij afgezien van de resistentie hun eigen identiteit.

Genen stapelen

Om een duurzame resistentie te realiseren is in de loop van het onderzoek geëxperimenteerd met het inbouwen ofwel stapelen van meerdere resistentiegenen. 'Inmiddels is het mogelijk om setjes met resistentiegenen in te bouwen in elk bestaand ras', zegt Haverkort. 'De samenstelling van de gestapelde resistentie kunnen we aanpassen aan omstandigheden als teeltregio en phytophthoradruk.'
Het in stand houden van aardappelmateriaal uit het DuRPh-onderzoek betreft aardappelpootgoed en in vitro-planten van enkele honderden klonen. De programmacoördinator rekent voor dat daar op jaarbasis zo'n 30.000 euro mee gemoeid is.
'Als er voldoende materiaal beschikbaar is, dan kunnen we snel de gewenste klonen leveren als daar behoefte aan is. Nu zullen we alleen het hoognodige genetische materiaal bewaren en verliezen we tijd met nateelt.'
De methode om resistentiegenen in te kruisen via cisgenese, is gepatenteerd door Wageningen UR. Dat geldt ook voor het isoleren van enkele resistentiegenen. Haverkort vertelt dat een exploitatieconsortium met enkele nationale en internationale aardappelbedrijven is gevormd om de methode commercieel te maken.
Volgens Haverkort is het zeker niet ondenkbaar dat buitenlandse aardappeltelers eerder zullen profiteren van de resultaten van het DuRPh-onderzoek. In België maken onderzoekers inmiddels gebruik van de WUR-methode om Bintje resistent te maken tegen phytophthora.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer