Belgische+interesse+voor+cisgene+aardappel
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Belgische interesse voor cisgene aardappel

De Belgische aardappelsector onder aanvoering van handelsorganisatie Belgapom streeft naar het veredelen van een Bintje-aardappel met meervoudige resistentie tegen phytophthora via cisgenese.

Tijdens de publieksdag van onderzoeksprogramma DuRPh vorige week in Wageningen bleek dat Belgische veredelaars voor de technologie van het inkruisen van de resistente genen willen samenwerken met Nederlandse onderzoekers.

Resistente Bintje

Het nieuwe resistente Bintje moet in 2022 op de markt komen. Naast de Belgische kwekers hebben ook verschillende Amerikaanse veredelingsbedrijven interesse getoond voor DuRPh, meldt Resource, het studentenmagazine van Wageningen UR op zijn website.

De Wageningse onderzoekers hebben inmiddels via DuRPh meerdere cisgene aardappelselecties met twee of drie resistentiegenen ontwikkeld. DuRPh loopt volgend jaar af en dan wil Wageningen UR de technologie toepassen in de praktijk.

Genetische modificatie

In Europa wordt dat lastig volgens Resource omdat cisgenese nu nog wordt beschouwd als genetische modificatie.

Met de belangstelling voor cisgenese speculeert de Belgische overheid op versoepeling in de regelgeving. Belgapom denkt acht jaar nodig te hebben voor het toelatingsonderzoek.

Europees project

In haar openingswoord tijdens de publieksdag speculeerde bestuursvoorzitter van Wageningen UR Louise Fresco op een vervolg op DuRPh maar dan als Europees project.

Weer

 • Dinsdag
  12° / 7°
  50 %
 • Woensdag
  12° / 10°
  70 %
 • Donderdag
  13° / 8°
  70 %
Meer weer