Varkenshouderij teleurgesteld

Varkenshouders zijn teleurgesteld in de uitkomst van het sectorbrede overleg over de situatie in de varkenshouderij dat woensdag plaatsvond met staatssecretaris Sharon Dijksma. Tegen beter weten in hoopten zij op een handreiking die voor de korte termijn soelaas biedt.

Ilona Lesscher‘We wachten vol spanning af. Hopelijk krijgt het goede gevolgen’, twitterde Mareille Oort uit Drijber woensdagmorgen. ‘Teleurgesteld’, zegt ze wanneer we haar later deze week bellen. ‘Dijksma had bijvoorbeeld ook kunnen aangeven de marges in de keten inzichtelijk te maken. Ten opzichte van vorig jaar ontvangen wij 28 cent per kilo minder, terwijl winkelprijzen gelijk zijn gebleven. Ergens blijft dat verschil zitten.’
Andere varkenshouders, waarvan lang niet iedereen met de naam in de krant wil, geven eenzelfde signaal af. Met name kosten om te voldoen aan Nederlandse regelingen die verder gaan dan de Europese voorwaarden en kosten voor mestafzet, spelen de ondernemers parten.
‘Het grootwinkelbedrijf moet ons met een plus op de prijs verleiden om te voldoen aan extra criteria. Dat moet je niet bij wet regelen’, aldus een Brabantse varkenshouder.
Feit is dat de situatie op steeds meer vermeerderings- en vleesvarkensbedrijven knelt. Er worden stallen, maar ook bedrijven leeg gedraaid, waarin geen nieuwe dieren worden opgelegd of komen.
Accountantskantoren Countus en Flynth geven aan dat een groeiend aantal vermeerderings- en vleesvarkensbedrijven bij de bank onder bijzonder beheer worden gezet. Ook worden vaker betalingsregelingen afgesproken met voerleveranciers en handelaren.
‘Ik ben van nature positief, maar maak me zorgen over mijn sector en ook over ons mooie bedrijf’, twitterde Peter Druijff uit Voorthuizen deze week. Over de vraag in welke richting de oplossing voor de varkenshouderij ligt, heeft hij zijn hoofd gebroken. Maar een passend antwoordt heeft hij, net als de meeste andere varkenshouders, niet.
‘Als Rusland niet dicht was gegaan, was het dal minder diep en lang’, is de overtuiging van Pieter van der Zon uit Lisse die vorig jaar een nieuwe stal in gebruik nam. ‘Minder varkens, dat kun je in Nederland wel regelen, maar halen de prijzen aan, dan komen er elders in Europa weer varkens bij’, zegt Johan Dijk uit Luttelgeest.
Een herstel van de situatie wordt begin 2016 verwacht, wanneer het grote aantal biggen van nu weer van de markt is. Tot die tijd richt Dijk de focus op zaken waarop hij invloed heeft: de productie van zijn varkens en de kosten. ‘Ik vind mijn werk leuk. Energie haal ik uit mijn dieren.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 7°
    70 %
  • Zaterdag
    15° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 5°
    20 %
Meer weer