Extra steun voorstrijd tegen AVP

De Baltische staten Estland, Letland en Litouwen hebben samen met Polen de EU om meer steun gevraagd voor de strijd tegen Afrikaanse Varkenspest (AVP). In een gezamenlijk schrijven riepen de ministers van Landbouw uit de betreffende landen EU-landbouwcommissaris Phil Hogan op om de Brusselse bijdrage aan de AVP-bestrijding met 75 tot 100 procent te verhogen.
Hulp uit Brussel is nodig om de getroffen varkenshouders schadeloos te stellen en hen te helpen bij het nemen van maatregelen gericht op ‘biosecurity’. Verder zeggen de Baltische staten en Polen extra middelen nodig te hebben voor het testen van wilde en gedomesticeerde varkens op AVP en voor bewustwording van de risico’s van AVP onder een groter publiek.
Ook pleiten de briefschrijvers voor een betere samenwerking met derde landen zoals Oekraïne, Wit-Rusland en Rusland. Het belang daarvan blijkt nu er afgelopen week voor de tweede keer een uitbraak was op een professioneel bedrijf met 300 varkens. Bij de eerste uitbraak betrof het 60.000 dieren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
Meer weer