Actie Zuid-Holland op fosfaat

Zuid-Holland - Provincie Zuid-Holland gaat binnenkort in gesprek met het ministerie van Economische Zaken om bij de fosfaatrechten verlichting te vinden voor drie typen situaties in de melkveehouderij. Ze wil samen optrekken met Noord-Holland en Utrecht.

Koen van WijkHet overleg dat de provincie eerst op ambtelijk niveau wil voeren met het ministerie, borduurt voort op de brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van begin juli. Daarin stellen de drie westelijke provincies dat de fosfaatrechten de extensieve grondgebonden melkveehouderij in het westen onnodig belemmeren in haar ontwikkeling.
‘We zetten in op drie uitgangspunten: agrariërs die fosfaatneutraal werken niet straffen door algemene afroming via de fosfaatrechten toe te passen, extensieve boeren die beweiden en fosfaatefficiënt werken ontzien en opname van een lijst van knelpuntgevallen’, vertelt een woordvoer van de provincie.
Voorbeelden van knelpuntgevallen kunnen bedrijven zijn die veel bijdragen aan natuurbeheer of aan onderzoek zoals het Veenweiden Innovatie Centrum. Deze bedrijven hebben dan nog niet voldoende fosfaatruimte opgebouwd om de afgesproken opgave te kunnen realiseren.
Daarnaast gaat de provincie inventariseren of er nog meer van dit soort knelpuntgevallen zijn in de drie Groene Hartprovincies.
‘Ook bekijken we of de fosfaatwetgeving geen ongewenste effecten heeft op de afspraken over de realisatie van het Nationaal Natuurnetwerk en het ANB die zijn gemaakt met het Rijk’, aldus de provinciaal woordvoerder. Daarmee wil de provincie bevriezing van bedrijven voorkomen.

Latente ruimte

Voorzitter Arie Verhorst van LTO Noord Zuid-Holland is blij met de inzet van de provincie.
‘Het is fijn dat de provincie haar steun betuigt aan extensieve boeren en agrariërs die het relatief goed doen wat betreft fosfaatefficiëntie. Vergeleken met de rest van Nederland heeft Zuid-Holland een uitzonderingspositie. Er is hier namelijk behoorlijk veel latente ruimte.’ Het zou dan ook vreemd zijn als de overheid fosfaatrechten van die ruimte in het land afknabbelt, stelt de LTO-bestuurder.
Verhorst vraagt zich wel af in hoeverre Dijksma gevoelig is voor de argumenten. ‘Want landelijk is de situatie anders dan hier. Maar extensieve boeren korten lijkt mij heel verkeerd.’
De westelijke koepelorganisatie voor agrarisch natuurbeheer Veelzijdig Boerenland kritiseerde deze week ook het fosfaatbesluit, dat volgens haar de extensieve, maatschappelijk gewenste bedrijfsvoering afstraft in plaats van beloont.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 4°
    70 %
Meer weer