'Tiende varkensrechten naar rundveehouder'

Iedere varkenshouder mag eenmalig 10 procent van zijn varkensrechten verkopen aan rundveehouders. Die kunnen ze omzetten naar fosfaatrechten. Dat plan lanceert varkenshouder John van Paassen.

%27Tiende+varkensrechten+naar+rundveehouder%27
© jos thelosen

Dit is zowel goed voor de stoppende als blijvende varkenshouders, vindt Van Paassen. Ook melkveehouders zijn beter af, omdat het de druk van de fosfaatrechtenmarkt afhaalt.
Hij wil dat op een bepaalde referentiedatum, bijvoorbeeld 2 juli 2015, alle varkensrechten worden geteld. 10 procent daarvan krijgt het stempel varken/fosfaatrecht.

Verkopen

Varkenshouders kunnen die rechten verkopen aan melkveehouders. Hoewel voor dit doel nog geen exacte bedragen bekend zijn, denkt Van Paassen daarbij aan 500 tot 1000 euro per varkensrecht.

Bij 5,5 varken per fosfaatrecht voor één melkkoe, betekent dat een investering tussen 2.750 en 5.500 euro voor de melkveehouder.

Melkprijs

Het is de vraag of ondernemers dit bij de huidige melkprijs hiervoor over hebben. Rabobank adviseerde deze week om investeringen uit te stellen.

Blijvende varkenshouders zouden dan reguliere varkensrechten, tegen 50 tot 80 euro per stuk kunnen terugkopen. Dat heeft een prijsopdrijvend effect voor de reguliere varkensrechten, waardoor stoppers ook extra profiteren.

Investeren in verwerken

Eventueel zou hierbij de verplichting moeten zijn dat zowel de koper als de verkoper 15 euro per varkensrecht investeert in een fonds voor mestverwerking.

Bij de 800.000 te verhandelen varkensrechten resulteert dit in een fonds van 24 miljoen euro, waarmee mestverwerkingsinitiatieven worden ondersteund. Hier profiteren alle partijen van.

Schotten

Discussiepunt is dat hiervoor de schotten tussen sectoren uit moeten. LTO Varkenshouderij heeft eerder al laten weten hier geen voorstander van te zijn, omdat dit een negatief effect zou hebben op de totale varkenssector.

Wel wordt dit totale plan meegenomen als optie voor 'Vitale varkenshouderij'. Dat is een streven vanuit de varkenssector om tot een totaalplan te komen voor een vitale varkenshouderij.

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  22° / 8°
  0 %
 • Zondag
  20° / 9°
  0 %
Meer weer