Zuid-Holland gaat in gesprek over fosfaat

Provincie Zuid-Holland gaat binnenkort in gesprek met het ministerie van Economische Zaken om bij de fosfaatrechten verlichting te vinden voor drie typen situaties in de melkveehouderij. Ze wil samen optrekken met Noord-Holland en Utrecht.

Zuid%2DHolland+gaat+in+gesprek+over+fosfaat
© Wikimedia

Het overleg dat de provincie eerst op ambtelijk niveau wil voeren met het ministerie, borduurt voort op de brandbrief aan staatssecretaris Sharon Dijksma van begin juli.

Daarin stellen de drie westelijke provincies dat de fosfaatrechten de extensieve grondgebonden melkveehouderij in het westen onnodig belemmeren in haar ontwikkeling.

Drie uitgangspunten

‘We zetten in op drie uitgangspunten: agrariërs die fosfaatneutraal werken niet straffen door algemene afroming via de fosfaatrechten toe te passen, extensieve boeren die beweiden en fosfaatefficiënt werken ontzien en opname van een lijst van knelpuntgevallen’, vertelt een woordvoer van de provincie.

Voorbeelden van knelpuntgevallen kunnen bedrijven zijn die veel bijdragen aan natuurbeheer of aan onderzoek zoals het Veenweiden Innovatie Centrum. Deze bedrijven hebben dan nog niet voldoende fosfaatruimte opgebouwd om de afgesproken opgave te kunnen realiseren.

Statenleden

Een dezer dagen stuurt gedeputeerde Han Weber een brief aan de Zuid-Hollandse Statenleden over de acties rond fosfaatrechten.

Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst, editie Midden

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zondag
  22° / 13°
  20 %
 • Maandag
  23° / 14°
  10 %
 • Dinsdag
  18° / 16°
  80 %
Meer weer