Tuinders Agriport op aardwarmte

Middenmeer - De geothermiecentrale van Energie Combinatie Wieringermeer (ECW) op het glastuinbouwcomplex Agriport A7 gaat vanaf september officieel aardwarmte oppompen.

Mike SchellartDe aardwarmtecentrale is de eerste in Noord-Holland en de grootste van de Benelux, zowel in vermogen, productie als in aantal putten.
Via deze centrale wordt een vijfde van de warmtebehoefte van de tien aangesloten tuinbouwbedrijven duurzaam ingevuld. ECW is de netbeheerder voor gas, elektra en warmteproductie op Agriport A7.
Het glastuinbouwcomplex voldoet daarmee aan de doelstellingen voor de glastuinbouwsector voor het jaar 2020 en aan alle duurzaamheidsdoelen die door gemeente Hollands Kroon zijn gesteld bij de ontwikkeling van Agriport.
Voor de aanleg van deze centrale zijn vier putten geboord van 2,3 kilometer diep. Om de warmte uit het zoute grondwater over te brengen naar het warmtenet zijn warmtewisselaars geplaatst. Dit zijn dunne platen van 0,6 millimeter waardoor de warmte wordt overgedragen van de ene waterstroom naar de andere zonder dat deze elkaar raken.
‘We draaien nu een jaar proef. Het water dat we oppompen heeft een temperatuur van iets meer dan 90 graden Celsius’, zegt algemeen directeur Robert Kielstra van ECW. ‘We besparen zo’n twee miljoen kuub aardgas per maand.’
Gedeputeerde Jaap Bond opent de geothermiecnetrale op vrijdag 4 september officieel. De zaterdag daarna staat de centrale en kwekerij De Wieringermeer open voor publiek.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer