Plattelandswoning bij fruitteeltbedrijf

De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft zich recent wederom uitgesproken of de gemeente zonder enig onderzoek een voormalige agrarische bedrijfswoning bij een fruitteeltbedrijf als plattelandswoning kan gaan bestemmen.

Leo van PeltVoorts voerde de gemeente aan dat de boomgaard in de afgelopen jaren niet meer bedrijfsmatig werd gebruikt. In dit verband achtte de gemeente het niet noodzakelijk om een spuitzone vast te stellen.
De Raad van State nam echter geen genoegen met de motivering van de gemeente, want volgens het bestemmingsplan mogen de gronden van het fruitteeltbedrijf nog steeds voor een fruitteeltbedrijf worden gebruikt.
Omdat er voor de betreffende woning sprake is van een afstand van slechts 7 meter ten opzichte van de fruitopstanden, had de gemeente moeten onderzoeken wat de gevolgen zijn van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen op het woon- en leefklimaat ter plaatse van de plattelandswoning.

Deugdelijke motivering

Hierbij moet het onderzoek zich richten op plaatselijke omstandigheden, zoals welk gewas kan worden geteeld, welke gewasbeschermingsmiddelen worden gebruikt en zijn er drifthagen aanwezig. Een relatief korte afstand kan voor het bestemmen als plattelandswoning redelijk zijn, mits hieraan een deugdelijke motivering ten grondslag is gelegd.
De Raad van State vernietigde dan ook de bestemming ‘plattelandswoning’.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer