Korte stoppel met nieuwe klapper

Arian Knol, medewerker bij Bakker Landbouw in Bierum, is maandag begonnen het loofklappen van pootaardappelen van het ras Spunta klasse E. ‘De Struik-loofklapper is net nieuw en werkt prima. Het loof gaat er mooi kort af’, zegt Jan Willem Bakker.

Han Reindsen
Het bedrijf heeft twee combinaties voor loofklappen en doodspuiten in één werkgang. De Struik-loofklapper van het type LKFA heeft standaard een dubbele driepunts aansluiting voor gebruik in de front- of achterhef. Het lage gewicht van de machine zorgt voor minder insporing. De tweede loofklapper is van het merk AVR.
Na het loofklappen wordt in de-zelfde werkgang de loofstoppel doodgespoten met het middel Finale. De Loof-Does achterop de trekker werkt met schijfvernevelaars. Die zorgen met weinig water voor een volvelds neveldeken over de loofstoppels.
De dosering is gelijk of lager dan bij traditioneel ruggenbespuiting. ‘Met zo’n 40 liter per hectare kunnen we met een tank zo’n 20 hectare doodspuiten’, zegt Bakker.
Bakker Bierum teelt in Noord-Groningen op circa 700 hectare vooral aardappelen, winterpeen, uien en graan. De pootaardappelen zet Bakker gedeeltelijk af via handelshuis HZPC. De eigen verkoop van de rassen Hermes, Spunta en Desiree gaat naar afnemers in heel Europa.
De opbrengsten zijn volgens Bakker niet slecht. ‘Het valt in alle rassen mee. We hebben steeds op tijd wat regen gehad. De laatste keer net op tijd. Het gewas ging niet op zijn retour, het ging net goed. Doorwas speelt hier niet langs de kust.’

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 1°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / -1°
    20 %
Meer weer