Controles op koper varkensvoer

De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat extra scherp controleren op de hoeveelheid koper in het voer van vleesvarkens ouder dan twaalf weken. Dit mag maximaal 25 milligram koper per kilo voer bevatten. De koper die het varken niet benut, komt in de mest en daarmee in het milieu terecht.

Pieter StokkermansVeel varkenshouders zetten koper in omdat dit groeibevorderend werkt en goed is voor de darmgezondheid. Uit onderzoek blijkt echter dat het effect hiervan afneemt naarmate de varkens ouder worden. Dan heeft veel koper in het voer weinig nut. Zeker ook omdat dit metaal na uitscheiding funest is voor het bodemleven in het grond- en oppervlaktewater.
Volgens de NVWA houdt 70 procent van de varkenshouders zich aan de vastgestelde norm voor koper. Bij steekproeven van de NVWA in 2013 en 2014 onder 71 bedrijven zat bij 34 procent van de bedrijven te veel koper in het voer. De NVWA wijst ondernemers erop dat ze goed op de voerbonnen moeten letten.
In de praktijk staat op de voerbonnen dat het voer met een hoog kopergehalte mag worden gevoerd tot een leeftijd van twaalf weken, weet ook Eelco van de Hoef van Agruniek Rijnvallei. Dat moeten alle voerleveranciers melden. Op die bon staat ook de hoeveelheid koper vermeld.
‘Nadat de NVWA deze week een brief de deur uit heeft gedaan, hebben we wat boeren aan de lijn gehad die toch wilden weten of ze de juiste voeders gebruiken. De NVWA geeft bij overtreding direct een boete van 5.000 euro’, stelt Van de Hoef.
Agruniek Rijnvallei spoort haar afnemers dan ook aan om zich aan de wet te houden. ‘Volgens Wageningen UR is het effect op groei en darmgezondheid vanaf een leeftijd van twaalf weken verwaarloosbaar. Wel moet ik zeggen dat ik het gevoel heb dat royaal koper voor oudere biggen goed voor de darmgezondheid lijkt. Dat uit zich in meer kleur van het dier, goed doorgroeien en een goede mestconsistentie. Maar iedereen moet zich aan de wetgeving houden en de boetes zijn niet mals.’
Wel raadt Van de Hoef soms aan om startvoer met veel koper in de eerste drie weken te verstrekken en daarna, vanaf twaalf weken, datzelfde startvoer met laag koper. ‘Met name Piëtrain-varkens doen het goed op het langer doorvoeren van startvoer. Het voer heeft een hoger eiwitniveau, en dat is weer goed voor de spieraanzet en jeugdgroei.’
Hij merkt overigens op dat het koper niet alleen via het voer wordt verstrekt, maar soms ook via het water in de vorm van chelaten. Chelaten worden bijna volledig opgenomen, en de koper komt minder in het milieu. ‘Via mest- en urinemonsters komt een overtreding vrijwel zeker aan het licht’, waarschuwt hij.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    14° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    16° / 7°
    70 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
Meer weer