‘Sluit akkoorden over zwijnen’

Sluit provinciale zwijnenakkoorden naar het voorbeeld van de ganzenakkoorden. Dat voorstel doet kennis- en adviesbureau CLM in een studie over het Nederlandse beleid rond wilde zwijnen.

Jan van LiereDe studie is gemaakt in opdracht van het Faunafonds en in maart van dit jaar afgerond. Afgelopen week heeft het Faunafonds het rapport vrijgegeven.
In Nederland geldt officieel een nulstandbeleid voor wilde zwijnen. De dieren mogen op de Veluwe en in het Limburgse natuurgebied Meinweg voorkomen, maar de rest van het land is voor deze dieren taboe.
In de praktijk pakt het heel anders uit. Met name in gebieden langs de grens met Duitsland en België komen flinke aantallen wilde zwijnen voor. Ze worden wel bejaagd, maar het realiseren van een nulstand lukt vrijwel nergens.
CLM stelt vast dat extra wetgeving weinig zin heeft voor een efficiënte en effectieve aanpak van de problemen rond wilde zwijnen. Onderlinge afstemming en samenwerking van alle betrokkenen zijn veel belangrijker om tot een voor ieder aanvaardbare situatie te komen.
Dat leidt tot het advies om per provincie zwijnenakkoorden te gaan sluiten zoals die ook voor ganzen zijn afgesproken. Daarin kunnen afspraken worden gemaakt over de mate waarin de zwijnenpopulatie in diverse gebieden beheerst moet worden, over ruimte voor lokaal initiatief en over het nakomen van de gemaakte afspraken.
Het voorstel van CLM biedt ruimte voor het aanwijzen van gebieden waar het nulstandbeleid ook werkelijk wordt uitgevoerd. De studie wijst erop dat daarvoor aanpassingen nodig zijn in de manier waarop het populatiebeheer wordt geregeld.
LTO Nederland heeft de afgelopen tijd steeds benadrukt dat de afspraken over de nulstand voor wilde zwijnen moeten worden nagekomen. De agrarische sector loopt het risico op verspreiding van besmettelijke dierziekten en ondervindt schade in gewassen waar de dieren zich tegoed aan doen.
Maar ook de verkeersveiligheid op het platteland loopt gevaar door de verdere verspreiding van wilde zwijnen.

Afspraken goede manier

Afspraken met jagers en terreinbeheerders zijn volgens LTO een goede manier om het probleem aan te pakken en te blijven streven naar zo effectief mogelijk beheer van de zwijnenpopulatie.
Bovendien wordt actief naar nieuwe middelen gezocht om de dieren effectiever te kunnen bestrijden. Zo zorgt het gebruik van infraroodapparatuur voor veel betere resultaten van bejaging in de nachtelijke uren.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
  • Maandag
    17° / 8°
    20 %
Meer weer