Meer kilo’s met druppelirrigatie

Druppelirrigatie geeft in zetmeelaardappelen meer knollen en meer kilo’s. Dat blijkt uit het praktijknetwerk ‘Vochtmanagement in de Veenkoloniën’.

Han ReindsenVanuit het praktijknetwerk is in 2014 en 2015 op vier locaties een pilot uitgevoerd met druppelirrigatie in zetmeelaardappelen, uien en lelies. Dit jaar is soja daar als pilotgewas aan toegevoegd.
Doel van druppelirrigatie is het water zo dicht en zo efficiënt mogelijk bij de plant te brengen. Dat biedt kansen om slimmer en zuiniger met mineralen en water om te gaan.
In zetmeelaardappelen is met deze methode een meeropbrengst gerealiseerd. In uien gaf druppelirrigatie geen meeropbrengst. Wel waren de uien kwalitatief iets beter.
Druppelirrigatie heeft potentie om de productkwaliteit te verbeteren. Vooral wanneer telers het combineren met het meegeven van meststoffen is tot optimalisatie van bemesting, kwaliteit en hoeveelheid te komen.
Uit de ervaringen tot nu toe blijkt dat de kosten en baten nog niet in balans zijn. Vooral het aanleggen en weer opruimen van de druppelirrigatie vraagt veel tijd.
Een punt van aandacht is hoe telers de grootte van de watergift en de frequentie moeten bepalen. Dat vraagt om een goede samenhang tussen gewas, bodem en type slang. Het praktijknetwerk kijkt of vochtsensoren hierbij kunnen helpen.
Druppelirrigatie heeft een aantal positieve bijwerkingen die het praktijknetwerk nader wil bekijken. Wat doet het water geven bijvoorbeeld met de temperatuuropbouw van de bodem in relatie tot schurft?

Minder werkdruk

In het seizoen werkt het systeem veel rustiger dan bijvoorbeeld een beregeningshaspel. Druppelirrigatie ligt het hele jaar in het veld en geeft minder werkdruk dan het verplaatsen van haspels en dergelijke.
De beschikbaarheid van water en elektriciteit voor de installaties in het veld is soms lastig. Broere Beregening test deze maand de eerste pompen op zonne-energie.
Akkerbouwers zien kansen, maar het systeem moet zich nog verder bewijzen. Vooral het beperken van de kosten bij het inbrengen en uithalen van de slangen vraagt aandacht.
De druppelirrigatie ligt bij Erik Emmens in Zeijen, René Speelman in Eerste Exloërmond, Landgoed Scholtenszathe in Klazienaveen en Hans van der Heijden in Vledder.
De andere partners van het praktijknetwerk zijn DLV Plant, Broere Beregening, Revaho/Netafim, Yara, RMA, Agrometius en Lamb Weston/Meijer. Provincie Drenthe en drie waterschappen ondersteunen de pilot.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    10° / 6°
    70 %
  • Zaterdag
    10° / 5°
    30 %
  • Zondag
    11° / 4°
    30 %
Meer weer