Zuivelmarkt+China+nog+te+veel+black+box
Nieuws
© Wiermans

Zuivelmarkt China nog te veel black box

Volgens zuivelanalist Klaas Johan Osinga van LTO Nederland is er te weinig bekend over de marktontwikkeling in de grootste zuivelimporteur ter wereld: China. Gevolg is dat de voorspelde groei niet is gehaald.

Dat concludeert Klaas Johan Osinga in zijn update van de melkmarkt. 'De marktprognoses van twee jaar geleden over de ontwikkeling van China blijken ongefundeerd. We weten te weinig over actuele marktontwikkeling in ’s werelds grootste zuivelimporteur. Er moet meer worden geïnvesteerd in goede marktinformatie.'

Hij baseert zich hierbij op de voorspelde mondiale marktgroei per jaar (OESO/FAO/Rabobank) van 2,1 tot 2,4 procent. 'Die wordt in 2015 lang niet gehaald. Nieuw Zeeland is erg afhankelijk van China en moet nu op zoek naar andere markten. En daar zit het Europa weer dwars.'

Osinga stelt dat de Verenigde Staten de belangrijkste afzetmarkt zou kunnen zijn voor de Europese Unie. 'De onderhandelingen over een vrijhandelsverdrag tussen EU en VS (TTIP), met eenvoudiger toelatingsprocedures, kunnen voor de Europese zuivelsector positief uitpakken. Maar TTIP zal echter nog zeker twee jaar op zich laten wachten.'

Geen herstel

Osinga meldt in zijn melkmarktbericht dat de zuivelmarkt in juli verder is verslechterd. Toch is de groei van de melkproductie in de meeste landen gematigd.

Probleem is de tegenvallende vraag in China en de Russische boycot. 'China kampt met economische problemen', licht Osinga toe. 'Dat blijkt ook uit de lage prijzen voor olie en metalen, als koper.'

• Lees meer hierover deze zaterdag in Nieuwe Oogst

Bekijk meer over:

Weer

 • Woensdag
  22° / 10°
  50 %
 • Donderdag
  18° / 12°
  70 %
 • Vrijdag
  15° / 9°
  50 %
Meer weer