Dijksma wil zwanendriften verbieden

Staatssecretaris Sharon Dijksma (EZ) overweegt het zwanendriften te verbieden. De regels die daarvoor gelden, blijken in de praktijk vrijwel niet te controleren.

Dijksma+wil+zwanendriften+verbieden
© Dirk Hol

Het zwanendriften is een extensieve vorm van veehouderij. In Nederland zijn twee zwanendrifters actief. Ze houden geleewiekte knobbelzwanen het gehele jaar in de vrije natuur.

Leewieken

De jonge knobbelzwanen worden na geboorte gevangen, geleewiekt en geringd en verkocht of verhuurd aan particulieren. Het leewieken mag alleen door een dierenarts gebeuren.

Dijksma meldt aan de Tweede Kamer dat het toezicht op de naleving van de Flora- en faunawet en de Wet dieren door zwanendrifters zeer arbeidsintensief is. Het gaat om waarnemingen in het open veld waarbij de aanwezigheid van inspecteurs direct wordt opgemerkt.

Pakkans klein

Daardoor is de kans op het op heterdaad betrappen van verboden handelingen zoals het zelf leewieken of het toe-eigenen van wilde zwanen, klein. Omdat duidelijk is dat er nogal wat overtredingen plaatsvinden, wil Dijksma deze activiteit helemaal verbieden.

De staatssecretaris meldt de Tweede Kamer dat ze op korte termijn de wettelijke mogelijkheden gaat onderzoeken.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    14° / 8°
    20 %
  • Zondag
    15° / 4°
    20 %
  • Maandag
    11° / 8°
    95 %
Meer weer