Spa Blauw

Het kan verkeren. Vorig jaar om deze tijd waren er flinke hoosbuien met plaatselijk grote gevolgen. Naar aanleiding daarvan was er een onderzoek over het hoe en waarom. Daaruit bleek dat een proactiever beleid van het waterschap een aantal schades had kunnen voorkomen. Een evaluatie hiervan met de direct betrokkenen heeft recent plaatsgevonden en vervolgstappen worden besproken.
Dan 2015, een jaar met grote veranderingen op bestuurlijk vlak. Na de waterschapsverkiezingen is een nieuw, enthousiast team voor de landbouw aan de slag gegaan. Ieder op zijn eigen wijze, in zijn eigen rol en met een frisse blik. Ze zoeken samenwerking met andere belanghebbenden om zo het maximale resultaat te bereiken voor de landbouw.
Het wordt druk de komende tijd. DHZ-, POP3- en PAS-gelden die eraan zitten te komen, moeten landen op het boerenerf. Diverse projecten worden aangedragen en moeten tot uitvoering worden gebracht. Een van de thema’s hierbij is emissie. Zeker in het kader van bewustwording kunnen hier op bedrijfsniveau nog flinke stappen worden gezet.
Maar nog even terug naar het weer. Een schril contrast met vorig jaar. De beregening draait bij veel bedrijven op volle toeren, behalve voor degenen die gezegend zijn met een plaatselijke regenbui. Om ons hierop voor te bereiden, worden gesprekken gevoerd met Waterleiding Maatschappij Limburg (WML) om te bekijken waar we in de toekomst mogelijk met leidingwater kunnen beregenen.
In het kader van waterconservering zien we dat peilgestuurde drainage haar vruchten afwerpt. Ook hier hebben we nog de opgave zo veel mogelijk bestaande drainage om te bouwen naar peilgestuurd. Samen met provincie Limburg en WML kijken we naar de mogelijkheden en onmogelijkheden voor toepassingen van gewasbeschermingsmiddelen in grondwaterbeschermingsgebieden.
Op veel plekken in de wereld zijn ze jaloers op de kwantiteit en kwaliteit van ons water, dat beter is dan Spa Blauw. Dat is toch een prestatie die we met alle betrokkenen neerzetten.

Jan Veltmans,

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer