Nederland gidsland antibioticagebruik

Het gebruik van antibiotica neemt wereldwijd spectaculair toe. De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) voorspelt dat het totale gebruik van antibiotica met 67 procent zal stijgen binnen amper dertig jaar.
De relatie tussen het antibioticagebruik in de agrarische sector en de volksgezondheid is onzeker. Bijna twee derde van de infectieziekten is echter overdraagbaar van dier op mens en dus is de toenemende bezorgdheid begrijpelijk. Het is daarom goed dat de landbouwcommissie in het Europees Parlement een rapport heeft aangenomen dat ook de rest van Europa oproept het antibioticagebruik te verminderen.
Nederlandse veehouders en veeartsen hebben het gebruik van antibiotica namelijk al met bijna 60 procent teruggedrongen. Wij staan nu voor de uitdaging om minder antibiotica te gebruiken zonder dat de gezondheid en het welzijn van de dieren daaronder lijden.
Sinds 1987 zijn er geen nieuwe klassen antibiotica bijgekomen. Onderzoek naar nieuwe antibiotica is noodzakelijk. We moeten onze dieren adequaat kunnen blijven behandelen.
Nederlandse boeren voldoen aan de strengste eisen op het gebied van dierenwelzijn, milieu, voedselveiligheid en voedselkwaliteit. Ze verdienen hiervoor een dikke pluim. De sector is enorm oplossingsgericht, maar dit brengt ook kosten met zich mee.
Andere veehouders in de Europese Unie zijn vaak niet zo voortvarend en concurreren dus tegen lagere prijzen. Laat staan de rest van de wereld. Als we onze concurrentiepositie verliezen, kiezen we ervoor dat de productie zich verplaatst naar landen waar minder secuur met antibiotica wordt omgegaan.
In het rapport van de landbouwcommissie van het Europees Parlement wordt onder andere het preventief gebruik van antibiotica aan strenge eisen gekoppeld, wat in Nederland al gebeurt, maar voor veel andere lidstaten nieuw is. In Brussel doen ze er verstandig aan over hun schouder heen naar Nederland te kijken.
Het Nederlandse voorzitterschap van de Europese Unie in de eerste helft van 2016 is een uitgelezen kans om het antibioticagebruik op te kaart te zetten bij de rest van Europa.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
  • Dinsdag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer