Goed schoffelen voor kwaliteit peen

Bij schoffelen in peen gaat het niet om de rijsnelheid, maar om de hoeveelheid onkruid die je in één werkgang kunt weghalen.

Han Reindsen
Dat was de boodschap van Christoffel den Herder van DLV Plant tijdens de demonstratie schoffelen van Quality Carrots, woensdag in Nagele. Quality Carrots is een initiatief van DLV Plant en onderzoekt samen met telers of er manieren zijn om met mechanische onkruid- en bodembeheer na zaaien de kwaliteit van de peen te verhogen.
Er werden drie schoffelmachines gedemonstreerd: AVR, HAK en Steketee. De AVR werkt met hoekschoffels, de machines van Steketee en HAK met schijven. De machine van HAK maakt luchtiger ruggen dan de AVR en Steketee. Ook qua prijskaartje zijn de drie machines verschillend: AVR 10.000 euro, HAK 16.000 euro en Steketee 25.000 euro.
Op een proefveld konden de telers het effect zien van gefractioneerd zaad, zaaien met zaad in stroken papier en bedekking van de bovenkant van de rug met grof zand. Bij gefractioneerd zaad zijn de verschillen minder groot dan vorig jaar. Daarnaast werden de nieuwste modellen schoffel- en aanaardmachines van Grimme gepresenteerd.
De demo mechanische onkruidbestrijding was in het kader van het project Milieubewust onkruid- en ziektebeheersing in Flevolandse peen.Dit project wordt gefinancierd met een subsidie vanuit Kennisonder-steuning Agro en Food Overijssel. Het vindt plaats in de economische regio Zwolle, waar de Noordoostpolder ook bijhoort. Daarnaast is er financiering van DLV Plant en de ondernemers.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
  • Zaterdag
    17° / 5°
    70 %
Meer weer