Management reduceert ammoniak op veen

In het dagelijkse management van melkveehouderijen op veen zitten al veel beslissingen die direct effect hebben op de emissie van ammoniak.

Management+reduceert+ammoniak+op+veen
© Mike Schellart

Dat concluderen de boeren die deelnemen aan het praktijknetwerk 'Waarheen met ammoniak op veen'. De groep met grotere bedrijven heeft tijdens de laatste bijeenkomst de Kringloopcijfers van 2014 besproken.

De komende tijd gaat het netwerk de verbinding maken met bewuste of onbewuste maatregelen die effect hebben op reductie van ammoniak en daarmee ook op de stikstofbenutting.

Maatregelen

Aan de hand van bedrijfsbezoeken heeft het netwerk de eerste maatregelen in beeld gebracht waar al bewust of onbewust op wordt gestuurd. Deze maatregelen zijn verzameld in de presentatie Maatregelen 'Waarheen ammoniak op veen'.

Baggeren met veel water om de uitgereden mest beter te benutten bij droogte was één van de maatregelen die eigenlijk alle bedrijven in het netwerk toegepast hebben afgelopen weken. Ook goed en zorgvuldig afdekken van de kuilen is een voor de hand liggende maatregel die toch ook heel effectief is voor een goede voerbenutting.

Ammoniakwijzer

Deze maatregelen zullen verder worden aangevuld en deze zullen ook uitgewerkt worden in de ammoniakwijzer, waarmee voor de individuele bedrijven de potentiële winst in ammoniakreductie in beeld gebracht kan worden

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Zaterdag
  2° / -3°
  10 %
 • Zondag
  1° / -1°
  10 %
 • Maandag
  2° / -3°
  10 %
Meer weer