Algen+als+energiebron%3A+kosten+veel+te+hoog
Nieuws
© Nieuwe Oogst

Algen als energiebron: kosten veel te hoog

De kosten voor de verwerking van de energieproducten uit algen blijken nu nog vele malen hoger dan de huidige verkoopprijzen in de markt te zijn.

Binnen het EnAlgae project heeft Wageningen UR modellen ontwikkeld waarmee onder andere de kostprijs van micro-algen zijn te bepalen.

Voor de vervaardiging van diesel, ethanol en methaan op basis van algen zijn er modellen gemaakt die inzicht geven in de economische haalbaarheid.

Stroomkosten

Voor het vervaardigen van energiedragers uit algen zijn grote algenproductievolumes nodig. Dat zorgt bij de verschillende productiesystemen voor veel stroomkosten.

De kostprijs voor de verwerking van algen tot biodiesel komt uit op 25 euro per liter, bioethanol op 33 euro per kilo en methaan 20 euro per kuub.

De huidige verkoopprijzen in de markt zijn veel lager: respectievelijk 52 cent per liter, 41 cent per kilo en 22 cent per kuub.

Proceskosten

De kosten voor de algen vormen het grootste aandeel van de kostprijs. Maar zelfs als algen vrij beschikbaar zouden zijn, zijn de proceskosten nog steeds hoger dan de verkoopprijs.

'Voor het gebruik van algen als energiebron is dus nog een belangrijke vermindering van de productie- en verwerkingskosten nodig', luid de conclusie.

Bekijk meer over:

Weer

 • Zondag
  4° / 1°
  10 %
 • Maandag
  6° / -3°
  40 %
 • Dinsdag
  9° / 4°
  20 %
Meer weer