Romijn: superheffing naar melkveehouderij

Cees Romijn, voorzitter van de LTO-vakgroep Melkveehouderij, vindt dat de betaalde superheffing terug naar de Europese melkveehouderij moet gaan. Zeker nu de marges in deze sector klein zijn.

Romijn%3A+superheffing+naar+melkveehouderij
© LTO Nederland

Normaal gesproken wordt de geïnde superheffing in een centrale pot gestopt, zodat het voor allerlei doelen beschikbaar komt. 'Dan gaat het geld bijvoorbeeld naar de bouw van een sateliet systeem, melkveehouders hebben hier weinig aan', stelt Romijn.

Ongeveer 700 miljoen

Voorheen werden er kleine bedragen betaald, waardoor dit ook nauwelijks een probleem was. Dat was de laatste twee jaren anders. Zo moeten de Europese boeren in 2014-2015 in totaal rond de 700 miljoen euro betalen.

Een flink bedrag, en dat terwijl de Europese melkveehouderij vanwege de lage prijzen, in een malaise zit. 'Binnen de Europese boerenbond Copa Cogena pleiten we daarom voor het terug laten vloeien naar de melkveesector. Wellicht kan dat door het stimuleren van markt of een tijdelijke opslag, of promotie.'

Alle landen

Romijn benadrukt dat het geld wel wordt gebruikt voor ondersteuning van alle Europese landen. 'De melkmarkt is een Europese markt. Wanneer de negen landen waar superheffing wordt betaald, inzetten op teruggave naar elk betalend land, is er onvoldoende Europees draagvlak. Dat zou dan de overige landen weinig interesseren, zodat het geld alsnog naar de algemene Europese pot gaat.'

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Woensdag
    9° / 2°
    70 %
  • Donderdag
    10° / 3°
    70 %
  • Vrijdag
    11° / 2°
    50 %
Meer weer