%27Franse+veehouders+staan+op+omvallen%27
Nieuws
© nieuwe oogst

'Franse veehouders staan op omvallen'

Circa 22.000 tot 25.000 veehouders in Frankrijk staan op het punt om failliet te gaan, dat zei minister Stéphane le Foll van Landbouw in Le Parisien.

Zijn ministerie heeft vastgesteld dat er sprake is van een crisistoestand onder varkenshouders, rundvleesveehouders en melkveehouders in zijn land. In totaal worden 40.000 banen bedreigd, zo schrijft Foodlog.

Rekeningen

Tussen de 22.000 en 25.000 veehouderijbedrijven, 10 procent van het totale aantal, kunnen deze zomer hun rekeningen niet meer betalen', zei Le Foll gisteren in Le Parisien. De gehele Franse pers nam de uitspraken over.

Ingrijpen

De cijfers rollen uit een analyse die ministerie van Landbouw in alle Franse départementen heeft laten uitvoeren. Volgens Le Foll moet 'dringend' worden ingegrepen om 'drie zich tegelijk ontvouwende crises aan te pakken.'

Maatregelen

Le Foll en Senaatsvoorzitter Gérard Larcher zien drie maatregelen. Overheidsrestaurants moeten alleen nog Frans vlees serveren. Het logo Viande de France (Frans vlees) moet prominenter gebruikt worden en er zouden Europese opslagregelingen moeten komen voor het teveel aan onverkoopbaar varkensvlees dat Frankrijk maakt.

Frans vlees

Le Foll wijst op ieders verantwoordelijkheid en noemt daarbij ook de Franse consument. 'Deze crisis maakt iedereen, van consument tot lokaal politicus, verantwoordelijk.' Wat hem betreft moet de consument Frans vlees kopen en mogen Franse gemeenten uitsluitend nog Frans vlees serveren.

Bekijk meer over:

Weer

 • Vrijdag
  9° / 6°
  25 %
 • Zaterdag
  7° / 4°
  10 %
 • Zondag
  5° / 0°
  10 %
Meer weer