Steun aan zuivel, groente en fruit

De steunregelingen voor zuivel en groente- en fruitsector worden verlengd door EU-landbouwcommissaris Phil Hogan. Voor de varkens- en suikersector doet hij niets.

Arno de SnooDe regelingen voor interventie en private opslag voor zuivel kunnen worden verlengd, liet Hogan deze week tijdens de maandelijks vergadering van Europese landbouwministers weten. De regelingen lopen nu tot 30 september.
De groente- en fruitsector mag ook rekenen op een extra vangnet de komende tijd. Deze sectoren worden hard geraakt door de Russische importban. Vooral de telers van kort houdbare en seizoensfruit kunnen op steun rekenen.

Suikerbieten

Onder leiding van Italië maakten zo’n tien landen zich deze week hard bij de Europese Commissie om steun te verlenen aan de suikerbietensector. Nederland steunde dit pleidooi niet. Italië stelt voor om 12 euro per ton opzij te zetten. Dat geld kan dan later gebruikt worden voor een zachte landing voor de telers als het suikerquotum in 2017 wordt beëindigd.
Landbouwcommissaris Hogan ziet hier niets in. ‘De sector heeft tot een half jaar geleden hoge prijzen gekend’, zegt hij. ‘Telers moeten in staat zijn om te gaan met een moeilijke situatie in de markt.’

Varkens

Verschillende landen pleitten gisteren tijdens de raad van landbouwministers voor extra hulp aan de varkenssector. De lage vleesprijzen en de Russische importban veroorzaken veel problemen, zeggen zij.
Maar Hogan wil niet bewegen. Volgens hem is niet de importban de oorzaak van de lage prijzen, maar een grote productie van varkensvlees. Hij stelt dat de productie in het eerste kwartaal van 2015 met 5 procent is uitgebreid.

220 miljoen

Europa heeft tot op heden zo’n 220 miljoen euro uitgegeven om de agrarische markten te stabiliseren en de gevolgen van de Russische importban op te vangen. 150 miljoen is besteed aan het van de markt halen van 760.000 ton groenten en fruit. Het tijdelijk opslaan van melkpoeder en boter kostte 13 miljoen en het opslaan van varkensvlees 17 miljoen.

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Zaterdag
    10° / 4°
    30 %
  • Zondag
    11° / 2°
    30 %
  • Maandag
    10° / 0°
    20 %
Meer weer