Groeiregulatie geeft 13 ton gerst

Wintergerst waarin in najaar en voorjaar groeiregulatie is toegepast, komt tot opbrengsten van bijna 13 ton per hectare. Dat blijkt uit proeven van kennisorganisatie CropSolutions, waar CZAV partner van is.

Han ReindsenGroeiregulatie in wintergerst kan een bijdrage leveren aan een hogere en bedrijfszekere opbrengst. Nieuw in de opzet van de proeven van CropSolutions in de Hoeksche Waard is de toepassing van groeiregulatie in het najaar.
Just Hamming van CZAV: ‘Op het proefveld is het ras Volume op 18 september gezaaid. Door de vroege zaai had de gerst op 1 november het stadium bereikt van normaal 1 april. Er was al sprake van hormonale werking in de plant. Ingrijpen was nodig om het gewas niet te ver ontwikkeld de winter in te laten gaan.’
In de proef gaat het om zestien objecten. Het object met 0,5 liter Moddus in het najaar en twee keer 0,3 liter in het voorjaar geeft met 12.870 kilo per hectare de hoogste opbrengst. ‘Het verschil ten opzichte van onbehandeld is 1.330 kilo en dat is significant’, zegt Hamming.
Het middel Trimaxx komt met een bespuiting van 0,5 liter in het najaar en twee bespuitingen van 0,3 liter in het voorjaar op 12.710 kilo per hectare, de op één na hoogste opbrengst. Derde in de rij met 12.620 kilo is het object met 0,5 liter Moddus in het najaar en één keer een hoge dosering Moddus in het voorjaar.
Het niet met een groeiregulator behandelde object kwam uit op 11.540 kilo. Hier is volgens de standaardadviezen bemest en zijn fungicidenbespuitingen toegepast. Het hectolitergewicht lag bij het onbehandelde object met 71,65 kilo het hoogst. Het verschil is significant hoger dan alle andere objecten, met uitzondering van één.
Het lagere hectolitergewicht bij gebruik van groeiregulatie schrijft Hamming voorzichtig toe aan de fysiologische ouderdom van het gewas. ‘Groeiregulatie geeft blijkbaar een latere afrijping. Door de behandelde objecten langer te laten groeien zou het hectolitergewicht wellicht hoger zijn geweest.’

Overdrijven

Uit de proef blijkt dat de middelen Moddus en Trimaxx goed werken in het najaar. ‘Er zijn ook middelen die in het najaar te straf werken’, waarschuwt Hamming. ‘En met de dosering kun je ook overdrijven. Een van de objecten met een hoge dosering groeiregulatie in najaar en voorjaar kwam uit op een opbrengst van 11.250 kilo.’
Het vochtgehalte lag bij de oogst op 6 juli op 13 à 14 procent. Er waren geen significante verschillen. Wat Hamming wel opvalt is dat de twee objecten met de hoogste opbrengst wat vochtiger zijn (14,13 procent).

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

  • Vrijdag
    12° / 3°
    30 %
  • Zaterdag
    17° / 7°
    70 %
  • Zondag
    18° / 11°
    50 %
Meer weer