CZAV%2Donderzoek%3A+tarwe+naar+15+ton
Nieuws
© Nieuwe Oogst

CZAV-onderzoek: tarwe naar 15 ton

In bemestings- en zaaiproeven onderzoekt CZAV de mogelijkheden om de opbrengsten van wintertarwe te verhogen tot 15 ton per hectare.

Tijdens de open dag deze week op proefboerderij Rusthoeve in Colijnsplaat gaf teeltadviseur Peter de Broekert een toelichting op de stand van zaken in het onderzoek.

In de bemestingsproef zijn objecten aangelegd in het ras Kelvin met de stikstofbehoefte verdeeld over standaard drie of twee giften met een verhoogde startgift of een enkele gift met alle stikstof aan de basis.

Daarnaast wordt in de proef gekeken naar de toegevoegde waarde van extra giften met kaliproducten, fosfaat en zwavel.

Hoge startgiften

'Uit een eerste beoordeling blijkt dat wintertarwe dankbaar is voor hoge startgiften van stikstof. Vooral de objecten met alle stikstof in één keer en verdeeld over twee giften staan er opmerkelijk goed bij', zegt De Broekert.

Verder test CZAV ook de gecoate ureummeststof Exacote. De mineralen komen hier langzaam vrij over een periode van zo'n drie maanden. Met deze meststof kan naar verwachting zo'n 15 procent op de stikstofgift worden bespaard.

Ploegen en zaaien beter

Voor wat betreft zaaimethoden is in de proef de opkomst van wintertarwe na spitten en zaaien vergeleken met ploegen en zaaien. 'Bij de combinatie met ploegen was de opkomst met 75 tot 85 procent, ruim 20 procent beter dan bij het spitten en zaaien', weet De Broekert.

Ook varieerde CZAV de zaaizaadhoeveelheden van 2,7 tot 4,7 keer het duizendkorrelgewicht en dat bij inzaai in oktober en in december.

750 aren optimaal

'Het verschil in aantal aren per vierkante meter loopt op van 535 tot 987 in deze proef', meldt De Broekert. 'Wij gaan ervan uit dat zo'n 750 aren optimaal is voor het rendement. Over het algemeen blijkt dat bij het gebruik van meer zaaizaad er ook meer aren staan.'

Weer

 • Zaterdag
  20° / 13°
  60 %
 • Zondag
  20° / 14°
  50 %
 • Maandag
  20° / 13°
  70 %
Meer weer