Vleesexport naar Griekenland onderuit

Jaren van economische crisis hebben de Griekse middenklasse gedecimeerd, en dat heeft zo zijn gevolgen voor de import van buitenlands vlees. Zowel de uitvoer van rundvlees als van varkensvlees naar Griekenland vanuit de 27 andere lidstaten viel terug, met een versnelde daling vanaf vorig jaar.

Vleesexport+naar+Griekenland+onderuit
© Nieuwe Oogst

Uit de cijfers voor Vlaanderen blijkt dat vooral de pluimveesector zijn export naar Griekenland heeft zien wegsmelten. Voor de periode 2011-2015 gaat het om dalingen in waarde van 34 procent voor pluimveevlees en 23 procent voor eieren. Dat meldt het Vlaams Informatiecentrum Land- en Tuinbouw.

Duik koopkracht

Sinds de financiële crisis uitbrak in 2008 is het met de Griekse economie van kwaad naar erger gegaan: de werkloosheidscijfers zijn de lucht in geschoten en de koopkracht nam een ferme duik. Dat de Grieken besparen op hun voedingsaankopen mag dan ook niet verrassen.

Op dit moment telt Griekenland 1,7 miljoen gezinnen zonder inkomen. Dat er wordt bespaart op voedingsaankopen voelen de Vlaamse vleesexporteurs want voor zowel varkens-, rund- als voor pluimveevlees daalden de exportcijfers uitgedrukt in waarde de voorbije jaren gestaag.

Pluimvee en eieren

De daling is het meest frappant voor pluimveevlees: daar waar de sector in 2011 nog voor 1,4 miljoen euro exporteerde naar Griekenland, was dat tijdens het eerste kwartaal van 2015 nog maar 785.786 euro. Voor de hele periode gaat het over een daling van ruim 34 procent.

Voor eieren was er tijdens diezelfde periode een daling van circa 23 procent. Voor varkensvlees was de daling met bijna 12 procent ook aanzienlijk, voor rundvlees is een daling van 7,7 procent iets milder.

Bekijk meer over:

Lees ook

Marktprijzen

Meer marktprijzen

Laatste nieuws

Nieuwste video's

Kennispartners

Meest gelezen

Nieuw op MechanisatieMarkt.nl

Meer advertenties

Vacatures

Weer

 • Vrijdag
  19° / 8°
  0 %
 • Zaterdag
  23° / 9°
  0 %
 • Zondag
  21° / 9°
  0 %
Meer weer